ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές κυρώσεις εν όψει κατά της διαβόητης ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner

Ευρωπαϊκές κυρώσεις εν όψει κατά της διαβόητης ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner
Παρουσία στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία έχουν οι μισθοφόροι της διαβόητης Wagner Group, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αναπτυχθούν και στο Μαλί (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jean-Francois Badias

Κυρώσεις στην Wagner Group, εταιρεία μισθοφόρων της Ρωσίας που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας.

Όπως επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Wagner και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ.

Συνεπάγονται επίσης ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν εφεξής να συναλλάσσονται με τους στόχους των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κυρώσεις θα επιβληθούν εξαιτίας της δράσης του ομίλου Wagner στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία και στις καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα αφού εγκριθούν από τους ΥΠΕΞ των «27» τη Δευτέρα.

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Wagner να αναπτυχθεί στο Μαλί. Χώρες μέλη της ΕΕ απείλησαν να τερματίσουν την υποστήριξη στην αφρικανική χώρα σε κρίση εάν το Μπαμακό συνάψει σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει εκπαιδευτική αποστολή στο Μαλί, χώρα της δυτικής Αφρικής τμήματα της οποίας λυμαίνονται τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες διαπράττουν αιματηρές επιθέσεις εδώ και χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ