ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» το Ιράν κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για στρατιωτικά γυμνάσια προσομείωσης επίθεσης

«Βρυχάται» το Ιράν κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για στρατιωτικά γυμνάσια προσομείωσης επίθεσης
Από στρατιωτικές ασκήσεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τον Οκτώβριο του 2021 Olivier Douliery/Pool via AP

Απειλές ότι θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» έρχονται από το Ιράν μπροστά σε πληροφορίες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να σχεδιάζουν στρατιωτικά γυνάσια προετοιμάζοντας το έσχατο σενάριο καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων εφόσον η διπλωματία αποτύχει.

«Το να προσφέρουν στους στρατιωτικούς διοικητές τις συνθήκες για να δοκιμάσουν ιρανικούς πυραύλους σε πραγματικούς στόχους θα κοστίσει στους επιτιθέμενους βαρύ τίμημα» σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Nournews, που συνδέεται με το κορυφαίο σώμα ασφαλείας του Ιράν και επικαλείται στρατιωτικό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters πως Αμερικανοί και Ισραηλινοί στρατιωτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο της καταστροφής ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων εάν η διπλωματία αποτύχει και οι ηγέτες των χωρών τους το ζητήσουν.

Η προοπτική αναβίωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό το φως της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, τέθηκε επί τάπητος την Παρασκευη σε συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τους ομολόγους τους Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν είχε χθες στο Λίβερπουλ μια παραγωγική συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συζήτησαν τις συνομιλίες για το JCPOA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα] και το πώς θα προχωρήσουμε» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), κατά την οποία αναμένεται να διατυπωθεί μια κοινή έκκληση προς το Ιράν να μετριάσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να αδράξει την ευκαιρία των συνομιλιών στη Βιέννη.

Βάσει της αρχικής πυρηνικής συμφωνίας που ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το πρόγραμμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που διεξάγονται στη Βιέννη με τις παγκόσμιες δυνάμεις, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA.

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις και, εφόσον η άλλη πλευρά είναι αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά την άρση των κυρώσεων, θα πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Σίγουρα επιζητάμε μια καλή συμφωνία» ανέφερε ο Ραϊσί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ