ΚΟΣΜΟΣ

G7 προς Ιράν: «Τελευταία ευκαρία» για διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα

G7 προς Ιράν: «Τελευταία ευκαρία» για διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα
Προειδοποιήσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 προς το Ιράν ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη Anthony Devlin/Pool via AP

Η Τεχεράνη έχει μία «τελευταία ευκαιρία» να διαπραγματευτεί σοβαρά για να διασώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λιζ Τρας, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λίβερπουλ.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για να έρθει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία σοβαρή λύση» υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός, η χώρα της οποίας ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G7.

«Το Ιράν έχει ακόμη χρόνο να έρθει και να δεχθεί αυτή τη συμφωνία, όμως είναι η τελευταία ευκαιρία» επέμεινε η Λιζ Τρας, καλώντας την Τεχεράνη να έρθει «με μία σοβαρή πρόταση».

«Έχει ζωτική σημασία να το πράξει. Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο» διαμήνυσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προ της συνόδου της G7, οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας είχαν συνάντηση με επίκεντρο την προοπτική αναβίωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό το φως της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εγκατέλειψε το 2018, το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το πρόγραμμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, από πλευράς του αναφέρει ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που διεξάγονται στη Βιέννη με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις και, εφόσον η άλλη πλευρά είναι αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά την άρση των κυρώσεων, θα πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Σίγουρα επιζητάμε μια καλή συμφωνία» ανέφερε χθες, Σάββατο, ο Ραϊσί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ