ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Με «πρωτοφανείς ρυθμούς» εξαπλώνεται στη Βρετανία

Μετάλλαξη Όμικρον: Με «πρωτοφανείς ρυθμούς» εξαπλώνεται στη Βρετανία
Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες AP Photo/Frank Augstein

Με «πρωτοφανείς ρυθμούς» εξαπλώνεται στη Βρετανία η μετάλλαξη Όμικρον, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σάτζιντ Τζάβιντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να κάνει ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού διότι αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι ευάλωτοι.

Αν και ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Αγγλία, η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται μάλλον για περίπου το 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν δράσει, μπορεί να κατακλυστεί το σύστημα υγείας.

«Αυτό που γνωρίζουμε για την Όμικρον είναι ότι (...) εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τζάβιντ στο Sky News.

«Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα παλιρροϊκό κύμα λοιμώξεων, ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στο εμβόλιο και τον ιό», υπογράμμισε.

«Ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται» στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ο και Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος ανακοίνωσε την επιτάχυνση της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 προκειμένου να αναχαιτιστεί.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε το επίπεδο προστασίας το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοινώνοντας πως όλοι ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ