ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: H Γερμανία ξεμένει από εμβόλια - «Σημαντική έλλειψη» καταγγέλλει ο υπουργός Υγείας

Κορωνοϊός: H Γερμανία ξεμένει από εμβόλια - «Σημαντική έλλειψη» καταγγέλλει ο υπουργός Υγείας
Την προηγούμενη κυβέρνηση εγκαλεί για την έλλειψη εμβολίων ο νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ AP Photo/Michael Probst, file

Σε αργούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το επόμενο διάστημα στη Γερμανία, καθώς ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για «σημαντική έλλειψη» εμβολίων κατά της COVID-19 αποκαλύπτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραγγείλει λιγότερες δόσεις από τις αναγκαίες. 

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντα επαινούσα τον προκάτοχό μου. Όμως έχουμε σοβαρή έλλειψη εμβολίων για το επόμενο έτος. Αυτό έδειξε η απογραφή μας», φέρεται –σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel– να δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων με τους οποίους είχε χθες το βράδυ πολύωρη διαβούλευση.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αγοράστηκαν πολύ λίγα εμβόλια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να μην επαρκούν για την εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

«Υπάρχει έλλειψη (δόσεων) του εμβολίου στον σημαντικό μήνα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες του τρέχοντος έτους υπήρχαν μόνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλες τόσες», εξήγησε ο νέος υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων θα μειωθεί στο ένα έκτο σε σχέση με πριν, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνολικά 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Ο κ. Λάουτερμπαχ σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna θα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παραδίδει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει προσωπικά με τις δύο εταιρείες που παράγουν εμβόλια mRNA, καθώς και με άλλες χώρες, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σοκαρισμένοι οι υπουργοί των κρατιδίων

Κατά τις πληροφορίες του Spiegel, οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων «σοκαρίστηκαν» από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο κ. Λάουτερμπαχ, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Το υπουργείο Υγείας, υπό τη νέα ηγεσία του, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γινόταν λεπτομερής απογραφή των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα, καθώς και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί για παραδόσεις δόσεων εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ