ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Μόνο τα εμβολιασμένα παιδιά πλέον σε εστιατόρια και σινεμά

Κορωνοϊός - Νέα Υόρκη: Μόνο τα εμβολιασμένα παιδιά πλέον σε εστιατόρια και σινεμά
Υποχρεωτική έστω η μία δόση για να μπουν τα παιδιά σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης AP Photo/Jeenah Moon

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε παιδιά 5 με 11 ετών, ως προϋπόθεση για να μπουν σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, αποφάσισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση της δυνατότητας εμβολιασμού στα παιδιά αυτής της ηλικίας. 

Ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είχε ήδη προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 πριν εισέλθουν σε εστιατόριο, πριν δουν μια θεατρική παράσταση ή πάνε σε ένα σινεμά για να παρακολουθήσουν μία ταινία.

«Πρέπει να δούμε τα παιδιά να εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Γονείς, χρειαζόμαστε να επαγρυπνείτε για το καλό των παιδιών σας, της οικογένειάς σας, όλων μας, πηγαίνετε να εμβολιάσετε το παιδί σας», εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ενημέρωσης τύπου.

Μέχρι τώρα, παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούσαν να συνοδεύουν εμβολιασμένους ενήλικες σε μέρη όπου είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Τον Αύγουστο, ο Ντε Μπλάζιο εισήγαγε την εμβολιαστική καμπάνια «Key to NYC» θέτοντας ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό προκειμένου οι ενήλικες να εισέρχονται σε μια σειρά από εσωτερικούς χώρους, επιβάλοντας πρόστιμα στις επιχειρήσεις που αρνούνταν να συμμορφωθούν.

Ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 5 ετών ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου με σκευάσματα της Pfizer. Σε μελέτη που έγινε σε παιδιά, το εμβόλιο της εταιρείας αποδείχθηκε σχεδόν 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης. Τα εμβολιασμένα παιδιά ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό εξίσου ισχυρά όσο αυτά των εφήβων και οι νεαρών ενηλίκων που είχαν λάβει τη δόση πλήρους ισχύος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ