ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Επστάιν: Η Μάξγουελ αρνείται να καταθέσει για τις κατηγορίες σωματεμπορίας

Σκάνδαλο Επστάιν: Η Μάξγουελ αρνείται να καταθέσει για τις κατηγορίες σωματεμπορίας
Κατηγορείται ότι από το 1994 μέχρι το 2004 προωθούσε στον Επστάιν ανήλικα κορίτσια που εκείνος εκμεταλλευόταν σεξουαλικά AP Photo/John Minchillo

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, βασικό πρόσωπο στο σκάνδαλο Επστάιν δεν έχει σκοπό να καταθέσει για τις κατηγορίες σωματεμπορίας, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις εναντίον της για τα εγκλήματα του χρηματιστή που αυτοκτόνησε.

«Κυρία πρόεδρε, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας, επομένως δεν είναι αναγκαίο να καταθέσω» δήλωσε λιτά η 59χρονη, απευθυνόμενη στη δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν Άλισον Νέιθαν.

Η Μάγξουελ, που έχει βρετανική, αμερικανική και γαλλική υπηκοότητα, είναι κόρη του μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ. Κατηγορείται ότι από το 1994 μέχρι το 2004 προωθούσε στον Επστάιν ανήλικα κορίτσια που εκείνος εκμεταλλευόταν σεξουαλικά.

Συνελήφθη και κρατείται στη Νέα Υόρκη από το καλοκαίρι του 2020, έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία, μέσα στη φυλακή, του πρώην συντρόφου της.

Στη δίκη της, που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται. Εάν κριθεί ένοχη κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μετά τη δήλωση της Μάξγουελ, ένας εκ των συνηγόρων της, ο Μπόμπι Στερνχάιμ, είπε στο δικαστήριο ότι η υπεράσπιση ολοκλήρωσε με την κλήση μαρτύρων. Οι δικηγόροι της επιχείρησαν τις δύο τελευταίες ημέρες να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μάρτυρες με την ελπίδα ότι θα αποδείκνυαν ότι η πελάτισσά τους δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στα εγκλήματα του Επστάιν. Τελικά όμως, αντί για τους 35 που αναμένονταν, κάλεσαν μόνο 9.

Την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των εισαγγελέων και των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια οι ένορκοι θα αποσυρθούν για να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τους.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση κάλεσε ως μάρτυρα την Εύα Άντερσον-Ντέμπιν, μια 60χρονη γιατρό, πρώην μις Σουηδία και σύζυγο του Αμερικανού εκατομμυριούχου Γκλεν Ντέμπιν. Η μάρτυρας, που ήταν φίλη του Επστάιν, κατέθεσε ότι είχε πάει πολλές φορές για διακοπές στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς και ουδέποτε παρατήρησε κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά με ανήλικες.

Στη δίκη κατέθεσαν τέσσερις γυναίκες, η «Τζέιν», η «Κέιτ», η «Κάρολαϊν» και η Άνι Φάρμερ, 42 ετών, η μόνη που δεν χρησιμοποίησε ψευδώνυμο, για τις σεξουαλικές σχέσεις που όπως λένε αναγκάστηκαν να έχουν με τον Επστάιν, συχνά ενώπιον της Μάξγουελ, όταν ήταν ακόμη ανήλικες.

Το κυριότερο επιχείρημα της υπεράσπισης είναι ότι η Μάξγουελ κατηγορήθηκε αποκλειστικά και μόνο επειδή ο πραγματικός ένοχος, ο Τζέφρι Επστάιν, αυτοκτόνησε σε ηλικία 66 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ