ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Γενικό lockdown στην Ολλανδία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

Κορωνοϊός: Γενικό lockdown στην Ολλανδία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
(AP Photo/Peter Dejong)

Σε γενικό lockdown μπαίνει από αύριο η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ενώ μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το βήμα αυτό ήταν αναπόφευκτο εξαιτίας του πέμπτου κύματος που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον. Σχολεία, πανεπιστήμια, εστιατόρια, μπαρ και όλα τα καταστήματα -πλην όσων είναι απαραίτητα- θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, θα επιτρέπονται επισκέψεις μέχρι δύο ατόμων σε σπίτια, εκτός από ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε οι επισκέπτες μπορούν να είναι τέσσερις.

«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο», είπε ο Ρούτε.

Της απόφασης προηγήθηκε σύσκεψη της κυβέρνησης με τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, νωρίτερα σήμερα.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε «μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία», τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

Η είδηση για επικείμενους αυστηρότερους περιορισμούς στη χώρα είχε κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες καταναλωτές να κατακλύσουν σήμερα εμπορικές περιοχές σε πολλές πόλεις, φοβούμενοι ότι θα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα.

Ο δήμος του Ρότερνταμ έγραψε στο Twitter ότι «στο κέντρο της πόλης επικρατούσε το αδιαχώρητο» και καλούσε τους πολίτες να μην πηγαίνουν στην πόλη. Αντίστοιχη εικόνα και στο Άμστερνταμ, με το δήμο να προειδοποιεί ότι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος ήταν πολυσύχναστος, προτρέποντας τους ανθρώπους να τηρήσουν τους κανόνες του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ