ΚΟΣΜΟΣ

Άμεσα διάλογο με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζητά η Ρωσία - «Η εναλλακτική είναι μια στρατιωτική απάντηση»

Άμεσα διάλογο με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζητά η Ρωσία - «Η εναλλακτική είναι μια στρατιωτική απάντηση»
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Απάντηση από τις ΗΠΑ αναμένει η Ρωσία, μετά τη λίστα αιτημάτων που παρουσίασε το Κρεμλίνο που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997.

Η Μόσχα, η οποία προκάλεσε φόβους στη Δύση με τη στρατιωτική ανάπτυξή της κοντά στην Ουκρανία, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα έναν κατάλογο με προτάσεις σχετικές με την ασφάλεια, τις οποίες θέλει να διαπραγματευτεί και σ' αυτές περιλαμβάνεται μια υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε πως μερικές από τις προτάσεις της Ρωσίας είναι προφανώς απαράδεκτες, αλλά πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα με πιο συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με το σχήμα που μπορεί να έχουν οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, ένας ρώσος διπλωμάτης στη Βιέννη, δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στη «στιγμή της αλήθειας».

«Η συζήτηση πρέπει να είναι σοβαρή και όλοι στο ΝΑΤΟ κατανοούν απολύτως ότι, παρά την ισχύ τους, χρειάζεται να αναληφθεί συγκεκριμένη πολιτική δράση, διαφορετικά η εναλλακτική είναι μια στρατιωτικοτεχνική και στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία», δήλωσε ο Γκαβρίλοφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να το μετατρέψουν σε μία βραδέως κινούμενη διαδικασία, όμως εμείς χρειαζόμαστε να είναι επείγουσα, επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι οξεία, τείνει να γίνει πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το RIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ