ΚΟΣΜΟΣ

ZEIT: Αν η Μέρκελ πέσει θα την διαδεχθεί ο Σόιμπλε

ZEIT: Αν η Μέρκελ πέσει θα την διαδεχθεί ο Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ΑΜΠΕ

"Άραγε ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει αφοσιωμένος στην καγκελάριο;", διερωτάται σήμερα η γερμανική εφημερίδα ZEIT Online, η οποία διαβλέπει ότι ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής πολιτικής σύντομα θα κληθεί να πάρει τη θέση της.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η εισροή των προσφύγων στην Γερμανία δεν υποχωρεί και τα συντηρητικά κόμματα της χώρας – οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί σύμμαχοι τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές – γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί. Είναι αντιληπτό ότι η καγκελάριος ενδέχεται να απομακρυνθεί.

Η υποβόσκουσα λογική της εξουσίας ρωτά: Αν η Άγκελα Μέρκελ απομακρυνθεί από το CDU εξαιτίας της συμπεριφοράς της απέναντι στο θέμα των προσφύγων, ποιος θα την διαδεχτεί; Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ήδη βρεθεί εκτός κούρσας. Η γερμανίδα υπουργός, Ursula von der Leyen, θεωρείται πιο φιλελεύθερη από την καγκελάριο σε ότι αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν θα μπορούσε να ενσωματώσει την στροφή προς την αυστηρότητα και να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας. Ούτε ο Peter Altmaier αποτελεί επιλογή. Ο επικεφαλής της καγκελαρίας, ο οποίος θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί, είναι πιθανό ότι θα υπέβαλλε την παραίτηση του μαζί με την καγκελάριο. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière, τοποθετεί τον εαυτό του ελαφρώς δεξιότερα της Μέρκελ, όμως θεωρείται υπαίτιος από CDU για την αποτυχία του κράτους να αντιδράσει. Ο Horst Seehofer, επικεφαλής του CSU ο οποίος επέκρινε σφοδρά την πολιτική της «ανοιχτής αγκαλιάς» της Μέρκελ στους πρόσφυγες, θα αποτελούσε τον «εκτελεστή της βασίλισσας» και γι αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε να την διαδεχτεί.

Και τι γίνεται με το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Η πτώση της κας Μέρκελ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν η κρίση αφορά την ίδια προσωπικά. Από τη σκοπιά των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, εταίρο της κυβέρνησης συνασπισμού μειοψηφίας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καθαρή τρέλα σε μια τέτοια κατάσταση. Σίγουρα δεν θα βοήθησαν το SPD, το οποίο έχει στηρίξει τις πολιτικές της κας Μέρκελ. Αντ 'αυτού θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία σε τρομακτικά ύψη.

Και μια "κόκκινοπράσινη" συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά και τα Πράσινα κόμματα - και τη συνακόλουθη εκλογή του Sigmar Gabriel ως καγκελάριος – είναι ένα απίθανο σενάριο. Επειδή μια εξέγερση εναντίον των φιλελεύθερων πολιτικών προσφύγων δεν μπορεί να απαντηθεί με μια πιο φιλελεύθερη πολιτική για τους πρόσφυγες, εκτιμά η εφημερίδα.

Αυτά τα ομιχλώδη σενάρια οδηγούν λογικά σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Υπάρχει μόνο μία εναλλακτική λύση για την Άνγκελα Μέρκελ, και αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ήδη τώρα, ακριβώς όπως και στην κρίση του ευρώ, Ο Σόιμπλε θεωρείται από τους Χριστιανοδημοκράτες πιο αυταρχικός και προβλέψιμος από την κα Μέρκελ. Πρόκειται για τον πολιτικό που θα μπορούσε να ενσαρκώσει το αίτημα του κόσμου «φτάνει πια!" - Ένα μήνυμα που τόσο βαθιά επιθυμούν να πραγματοποιηθεί πολλοί Γερμανοί.

Φυσικά ο κ. Σόιμπλε τα γνωρίζει όλα αυτά, ακόμη και την ώρα που ισχυρίζεται ότι δεν το σκέφτεται καθόλου. Κάποιος με την δική του ευφυΐα, και εμπειρία στην πολιτική δεν χρειάζεται καν να σκεφτεί ενεργά οποιοδήποτε σενάριο. Θα συμβεί μόνο του.

Ο κ. Σόιμπλε, αναφέρει η ZEIT, δεν θα βιαστεί. Αν πάρει θέση τώρα θα θεωρηθεί υπαίτιος για την πτώση της βασίλισσας. Με τις γνωστές αινιγματικές απαντήσεις του θα μας αφήνει να μαντεύουμε τις προθέσεις του. Μέχρι να έρθει η σωστή στιγμή.

"Λυγίζουν" τη Σιδηρά Κυρία οι πρόσφυγες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ