ΚΟΣΜΟΣ

Αλαλούμ στην Αυστραλία: Εργαστήριο έδωσε λάθος αποτελέσματα σε φορείς του κορωνοϊού

Αλαλούμ στην Αυστραλία: Εργαστήριο έδωσε λάθος αποτελέσματα σε φορείς του κορωνοϊού
Περίπου 400 φορείς του ιού έκαναν Χριστούγεννα νομίζοντας ότι ήταν αρνητικοί AP Photo/Mark Baker

Ανησυχία προκλήθηκε σε περιοχή της Αυστραλίας όταν ένα εργαστήριο στο Σίδνεϊ ενημέρωσε εκατοντάδες επισκέπτες του ότι δεν είχαν Covid παρότι στην πραγματικότητα είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων στη χώρα.

Το λάθος, το οποίο συνέβη παραμονές Χριστουγέννων, αιτιολογήθηκε ως «σφάλμα στην πρόσληψη των δεδομένων».

Η πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας τον τελευταίο καιρό βιώνει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σφάλμα αυτό προκάλεσε γενικευμένη εξάπλωση της νόσου εν μέσω εορταστικής περιόδου, ενώ πολλοί από τους στην πραγματικότητα φορείς του ιού εξέφρασαν την ανησυχία ότι άθελά τους μόλυναν τους αγαπημένους τους κατά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Το εργαστήριο SydPath σε ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός λέγοντας ότι το λάθος αυτό επηρέασε συνολικά 886 ανθρώπους και συνέβη καθώς οι υπάλληλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν «άνευ προηγουμένου» αριθμό τεστ.

Οι άνθρωποι που ενώ ήταν φορείς του ιού ενημερώθηκαν ότι το τεστ τους βγήκε αρνητικό υπολογίζονται γύρω στους 400.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Την ίδια ώρα οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση καθώς η χώρα κατέγραψε 11.264 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αριθμό άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Διαπιστώθηκαν πέντε θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, που αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε λίγους περισσότερους από 2.200 νεκρούς. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν κάποιος από τους θανάτους οφειλόταν σε μόλυνση από την Όμικρον.

Η παραλλαγή Όμικρον –που ειδικοί λένε πως είναι πιο μολυσματική, αλλά δεν προξενεί τόσο βαριά μορφή της ασθένειας όσο άλλες, όπως η Δέλτα για παράδειγμα– άρχισε να εξαπλώνεται στην Αυστραλία ενώ η χώρα ξεκινούσε το άνοιγμα της οικονομίας της, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια επιβολής και άρσης lockdowns.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, παρότι το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 16 ετών που έχει εμβολιαστεί ξεπέρασε το 90%, οι πολιτειακές κυβερνήσεις επανέφεραν σε ισχύ κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η είσοδος σε δημόσιους χώρους μόνο πλήρως εμβολιασμένων, εφοδιασμένων με ψηφιακό πιστοποιητικό και κωδικό QR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ