ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: «Τσουνάμι» κρουσμάτων διεθνώς - «Γονατίζουν» τα διαγνωστικά κέντρα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Τσουνάμι» κρουσμάτων διεθνώς - «Γονατίζουν» τα διαγνωστικά κέντρα
Περίπου 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως ανακοινώθηκαν την εβδομάδα 20 με 26 Δεκεμβρίου AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Εφιαλτική είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 11% την εβδομάδα από 20 έως 26 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί «μια σταδιακή αύξηση από τον Οκτώβριο», λέει ο ΠΟΥ.

Κατά το διάστημα αυτό, ανακοινώθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στην Ευρώπη (συνολικά 2,84 εκατομμύρια κρούσματα). Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 3% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η γηραιά ήπειρος είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, με 304,6 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων, 39%, (σχεδόν 1,48 εκατομμύρια), και η περιοχή είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης με 144,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο οι ΗΠΑ είδαν περισσότερα από 1,18 εκατομμύρια κρούσματα, αύξηση 34%.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Αντίστοιχα στην Αφρική τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7%, σχεδόν 275.000.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε μείωση 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, έως τις 26 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 278 εκατομμύρια κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στους θανάτους, ο αριθμός τους μειώθηκε παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα κατά 4% σε 44.680. Έως τις 26 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί λίγο περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός». «Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών», προσθέτει ο ΠΟΥ, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τη μείωση κατά 29% της επίπτωσης στη Νότια Αφρική.

Ο ΠΟΥ σημειώνει πως τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία –όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης μολύνσεων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό– αφήνουν να εννοηθεί η μείωση του κινδύνου να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί η βαρύτητα της Όμικρον ως προς τους κλινικούς δείκτες, ιδίως τη χρήση οξυγόνου, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και επίσης, ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.

Προβλήματα σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Αν και κάποιες μελέτες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο θανατηφόρα από κάποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σε κάποιες χώρες μπορεί σύντομα να πλημμυρίσουν με ασθενείς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την ανησυχία του επειδή το «τσουνάμι» των κρουσμάτων από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα μπορεί να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της «κατάρρευσης».

«Είμαι πολύ ανήσυχος από το γεγονός ότι η Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική και κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τη Δέλτα, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στο εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό και τα συστήματα υγείας που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης» τόνισε.

Τα προβλήματα στα διαγνωστικά κέντρα επιδεινώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ισπανία όπου η ζήτηση για δωρεάν τεστ COVID-19 που παρέχει η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ξεπέρασε χθες την προσφορά, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές έξω από τα φαρμακεία.

Την ίδια ώρα, πολλές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τους κανόνες για την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ, ενώ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τους τεράστιους αριθμούς πολιτών που μπαίνουν σε καραντίνα επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να τους βγάλουμε όλους εκτός κυκλοφορίας επειδή απλά έτυχε να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η οξεία φάση της πανδημίας ίσως τελειώσει το 2022

Την εκτίμηση ότι η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί, διατύπωσε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, ο Ράιαν είπε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ