ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 350.000 υπογραφές για να αφαιρεθεί ο τίτλος του Ιππότη από τον Μπλερ

Βρετανία: 350.000 υπογραφές για να αφαιρεθεί ο τίτλος του Ιππότη από τον Μπλερ
Οι Βρετανοί ζητούν να αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη από τον Τόνι Μπλερ AP Photo

Πάνω από 350.000 ηλεκτρονικές υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με στόχο να αφαιρεθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ο τίτλος του ιππότη που του απονεμήθηκε πρόσφατα.

Ο Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 ως το 2007, έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ στο πλαίσιο των τιμητικών διακρίσεων για την νέα χρονιά που απονέμονται ως αναγνώριση των επιτευγμάτων και της υπηρεσίας διακεκριμένων προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους ηρωϊκούς υγειονομικούς που μάχονται κατά της COVID-19 μέχρι προσωπικότητες από τον αθλητικό χώρο, ακόμη και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Τζέιμς Μποντ, τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Ωστόσο, η απόφαση να απονεμηθεί στον πρώην ηγέτη των Εργατικών ο τίτλος του ιππότη έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από ακτιβιστές της ειρήνης, οι οποίοι τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου καθώς εκείνος είναι που έστειλε βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ άλλοι ζητούν μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής τιμητικών τίτλων από την βασίλισσα.

«Αυτός ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τον θάνατο αμέτρητων αθώων, αμάχων και στρατιωτών σε διάφορες πολεμικές συγκρούσεις. Και μόνο γι' αυτό θα έπρεπε να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η αίτηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα change.org.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ