ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο έχει ιδία γνώση για τις ενέργειες Τραμπ

ΗΠΑ: Η Επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο έχει ιδία γνώση για τις ενέργειες Τραμπ
Εντός του 2022 το πόρισμα της Επιτροπής για το τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου 2022 AP Photo/Jacquelyn Martin

Η Eπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών -ως επί το πλείστον υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ- στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, έχει πληροφορίες από διάφορες πηγές με γνώση επί της υπόθεσης για τις ακριβείς ενέργειες του τότε Αμερικανού προέδρου καθ’ όλη της διάρκεια της επίθεσης.

«Υπάρχει μια συλλογή ανθρώπων με συναφείς πληροφορίες», είπε η πηγή που έχει γνώση της έρευνας στο CNNi.

Ένας μάρτυρας-κλειδί ο οποίος έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, ο Κιθ Κέλογκ -σύμβουλος ασφαλείας του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς- ήταν μαζί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο όταν έγινε η εισβολή. Ο Κέλογκ δήλωσε στο CNNi την Κυριακή ότι κατέθεσε υπό όρκο στην Επιτροπή αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας της κατάθεσής τους.

Ενόσω ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη -ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων- η Επιτροπή έχει επίσης στα χέρια της μηνύματα και έγγραφα που ρίχνουν «φως» στις ενέργειες του Τραμπ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNNi.

Κάποια από τα μηνύματα δόθηκαν από τον Μαρκ Μέντοους, πρώην προσωπάρχη του Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Μέντοους στο υπουργείο Δικαιοσύνης για εγκληματική περιφρόνηση του Κογκρέσου αφού δεν εμφανίστηκε για κατάθεση. Ο 62χρονος Μέντοους, από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου, θα παραπεμφθεί σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν, ή όχι, ποινική δίωξη σε βάρος του για «απόπειρα παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου».

«Έχουμε σημαντική μαρτυρία που μας οδηγεί στο να οδηγεί να πιστέψουμε ότι είχε ζητηθεί από τον Λευκό Οίκο να κάνει κάτι» δήλωσε o Δημοκρατικός Μάικ Τόμσον στο CNNi, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θέλουμε να τα επαληθεύσουμε όλα, έτσι ώστε όταν θα κάνουμε την έκθεσή μας και όταν θα γίνουν οι ακροάσεις, το κοινό να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τη δική του εικόνα», είπε. «Το μόνο που μπορώ να πω, είναι πολύ ασυνήθιστο για όποιον είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε να παρακολουθεί τι συμβαίνει και να μην κάνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε ότι η κόρη του και μετέπειτα ανώτερη σύμβουλός του Ιβάνκα – έχουμε μαρτυρία από πρώτο χέρι – ότι πήγε και του ζήτησε τουλάχιστον δύο φορές να επέμβει (κατά τη διάρκεια της επίθεσης)» είπε η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένι στο ABC, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Όποιος δεν θα το έκανε, οποιοσδήποτε άνθρωπος που θα προκαλούσε βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο για να σταματήσει η καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων, όποιος έβλεπε τηλεόραση καθώς αστυνομικοί ξυλοκοπούνταν, καθώς οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι ξεκάθαρα ακατάλληλος για μελλοντικό αξίωμα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί ποτέ ξανά να βρεθεί κοντά στο Οβάλ Γραφείο», πρόσθεσε η Τσένι στο ABC.

Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε επίσης αποκαλύψει προηγουμένως μηνύματα από τον γιο του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στον Μέντοους που δήλωνε ότι ο πατέρας του έπρεπε να «καταδικάσει» την εξέγερση καθώς εκτυλίσσονταν.

«Πρέπει να καταδικάσει το συντομότερο δυνατό. Το tweet της αστυνομίας του Καπιτωλίου δεν είναι αρκετό», έγραψε ο Τραμπ Τζούνιορ σε μήνυμά του προς τον Μέντοους, που η Λιζ Τσένι διάβασε ενώπιον της Επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση για την πρόταση παραπομπής του πρώην προσωπάρχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν ο Μέντοους απάντησε ότι συμφωνούσε, ο Τραμπ Τζούνιορ είπε, σύμφωνα με την Τσένι:

«Χρειαζόμαστε μια διοίκηση Οβάλ γραφείου. Πρέπει να ηγηθεί τώρα. Η κατάσταση έχει πάει πολύ μακριά και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο».

Μόνο αφότου ο Μέντοους παρακάλεσε βοηθούς και συμμάχους του Κογκρέσου μέσα στο πολιορκημένο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο καλώντας τη μάζα των υποστηρικτών του να «πάνε σπίτι τους», ενώ εξακολουθούσε να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους περί νοθείας των εκλογών.

«Θα μπορούσε απλώς να περπατήσει λίγα μέτρα μέχρι την αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. Θα μπορούσε να βγει σε ζωντανή σύνδεση και να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν αυτό που συνέβαινε, να τους ζητήσει να πάνε σπίτι τους. Δεν το έκανε», είπε η Τσένι στο CBS χθες, Κυριακή.

Τα μέλη της επιτροπής θέλουν να παρουσιάσουν δημόσια περισσότερες λεπτομέρεις από την έρευνά τους εντός του έτους και να περιγράψουν σε δημόσιες το τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου. Ο συγκεκριμένος χρόνος αυτών των ακροάσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Με πληροφορίες από January 6 committee has 'firsthand' knowledge of Trump's behavior during the riot from multiple sources, By Jamie Gangel, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ