ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ: Ένα εκατομμύριο νέοι φορείς κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ: Ένα εκατομμύριο νέοι φορείς κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες
Μια «σχεδόν κατακόρυφη καμπύλη» ακολουθεί η αύξηση του ιού στις ΗΠΑ AP Photo/Ashley Landis

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπες με πέμπτο κύμα της Covid-19 που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Ομικρον, κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ άνω του ενός εκατομμυρίου ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, δήλωσε την Κυριακή ότι η αύξηση του αριθμού των περιστατικών της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί μία «σχεδόν κατακόρυφη καμπύλη».

Τη Δευτέρα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κατεπείγουσα χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για την Covid-19 για εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Όπως δήλωσε ο Δρ Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Φαρμάκων του FDA, η επιτροπή προχώρησε στην έγκριση, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευτεί επισήμως τη συμβουλευτική τους επιτροπή, καθώς η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα κατέστησε σαφές ότι τα οφέλη του εμβολιασμού ξεπερνούσαν σαφώς τους κινδύνους.

Η Υπηρεσία χρησιμοποίησε πραγματικά δεδομένα από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων ασφαλείας από 6.300 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που έλαβαν αναμνηστική δόση. Δεν αναφέρθηκαν νέα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας.

Η FDA ανέφερε επίσης ότι μειώνει το χρονικό διάστημα, από έξι στους πέντε μήνες, για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε εφήβους και ενηλίκους που έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ