ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Ισπανία: Κανονικά η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

Μετάλλαξη Όμικρον - Ισπανία: Κανονικά η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις
Οι 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες καθορίζουν τη δική τους υγειονομική πολιτική, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις AP Photo/Manu Fernandez

Οι μαθητές και οι φοιτητές θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ισπανίας για δια ζώσης διδασκαλία στις 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Υγείας της χώρας, τερματίζοντας τις εικασίες ότι τα κρούσματα-ρεκόρ εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να οδηγούσαν στην επαναφορά της τηλεκπαίδευσης.

Τα κρουσματα κορωνοϊού στην Ισπανία έφθασαν σε νέα ρεκόρ μετά τον εντοπισμό της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον πριν από περίπου δύο μήνες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η παραλλαγή Όμικρον αναλογούσε περίπου στο 43% των κρουσμάτων την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Όμως αξιωματούχοι από τις 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες καθορίζουν τη δική τους υγειονομική πολιτική, ψήφισαν ομόφωνα σήμερα υπέρ της επιστροφής στις τάξεις, σε μια σπάνια επείδειξη ομοφωνίας σε μια χώρα όπου καταγράφονται έντονες πολιτικές διαφορές.

«Πρόκειται για τη φυσική παρουσία [στα εκπαιδευτικά ιδρύματα] όλων των μαθητών και φοιτητών μας από τις 10 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας μετά την περιφερειακή συνάντηση.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και τα σχολεία πρέπει να εγγυώνται τον κατάλληλο εξαερισμό, ενώ οι περιφερειακές διοικήσεις θα εργασθούν για να καλύψουν οποιεσδήποτε απουσίες διδασκόντων εξαιτίας μόλυνσης, πρόσθεσε η υπουργός.

Το εθνικό ποσοστό μόλυνσης, όπως μετρήθηκε τις 14 τελευταίες ημέρες, αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ 2.296 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους χθες, Δευτέρα, σημειώνοντας δεκαπλάσια αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, όμως παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από ένα χρόνο. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες σε ποσοστό 21,2% χθες, Δευτέρα, καταγράφοντας αύξηση από το 8% που ήταν πριν από ένα μήνα. Ωστόσο αυτό το ποσοστό κάλυψης είναι μικρότερο από το μισό του 43% που είχε καταγραφεί κατά την κορύφωση του περασμένου Ιανουαρίου.

Περισσότεροι από 90% των Ισπανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, ενώ μόλις λίγο λιγότερα από το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση τους από τα μέσα Δεκεμβρίου που η Ισπανία άρχισε να εμβολιάζει αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Διαβάστε επίσης

«Επιχείρηση» ανοιχτά σχολεία στην Ευρώπη με αυξημένο testing έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ