ΚΟΣΜΟΣ

Αίμα και οργή στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και ρωσική βοήθεια... εξ ουρανού

Αίμα και οργή στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και ρωσική βοήθεια... εξ ουρανού
EPA/STR

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στο Καζακστάν μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που άρχισαν με αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής της ενέργειας αλλά μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση.

Εδώ και τρεις ημέρες οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν επικεντρωθεί στην πόλη Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Μετά την κατάληψη του δημαρχείου και άλλων δημόσιων κτηρίων οι Αρχές αντέδρασαν βίαια, ακόμα και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία να ανακοινώσει την «εξάλειψη» δεκάδων διαδηλωτών κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτήρια.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως εξάλλου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη δημόσια τηλεόραση.

«Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί και κάποια διοικητικά κτήρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αλμάτι, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Έστειλε αλεξιπτωτιστές η Ρωσία

Παράλληλα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή ενός πρώτου αποσπάσματος «συλλογικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης» στο Καζακστάν, κατόπιν αιτήματος της χώρας αυτής.

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική αυτή συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αυτής δύναμης που περιλαμβάνει στρατιώτες από άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει επίσης η γραμματεία του CSTO σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής γίνεται σε ανταπόκριση σε αίτημα του προέδρου του Καζακστάν για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα η οποία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμου.

Η γραμματεία σημείωσε ότι βασικό καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι η προστασία σημαντικών κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις διατήρησης του νόμου και της τάξης του Καζακστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ