ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: 19 νεκροί από φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Μπρονξ

Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: 19 νεκροί από φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Μπρονξ
Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς στο κτήριο των 19 ορόφων AP Photo/Yuki Iwamura

Τουλάχιστον 19 ανθρώποι -ανάμεσά τους εννέα παιδιά-, βρήκαν τραγικό θάνατο σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στη συνοικία Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

 

Για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, κινητοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν τις 11.00 τοπική ώρα, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μεζονέτα του δεύτερου και τρίτου ορόφου με τον καπνό να επεκτείνεται παντού στο κτήριο των συνολικά 19 ορόφων. Εικόνες έχουν καταγράψει τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό να βγαίνουν από ένα παράθυρο του πολυώροφου κτιρίου.

Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους διαδρόμους του συγκροτήματος, κάποιοι έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης Ντάνιελ Νίγκρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντάνιελ Νίγκρο δήλωσε ότι 32 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 63.

«Θα είναι μία από τις χειρότερες πυρκαγιές που έχουμε δει ποτέ στην εποχή μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος μετέβη άμεσα στο σημείο της τραγωδίας.

Οι πυροσβέστες έφτασαν στο κτίριο τρία λεπτά αφού σήμανε συναγερμός και είδαν τις φλόγες στον διάδρομο.

«Θύματα εντοπίστηκαν σε κάθε όροφο στο κλιμακοστάσιο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής, καθώς ο καπνός εξαπλωνόταν προς τους ψηλότερους ορόφους.

Ο Ντάνιελ Νίγκρο επεσήμανε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο το κτήριο πιθανόν διότι ήταν ανοιχτή η πόρτα του διαμερίσματος από όπου ξεκίνησε.

Αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, αν και ο Νίγκρο σχολίασε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ύποπτο.

«Η προηγούμενη φορά που ζήσαμε μια αντίστοιχα φρικτή απώλεια ζωών ήταν σε μια πυρκαγιά πριν περισσότερα από 30 χρόνια, πάλι εδώ στο Μπρονξ» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Νίγκρο αναφερόταν στην πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Happy Land το 1990, η οποία κόστισε τη ζωή σε 87 ανθρώπους. Τότε ένας άνδρας οργισμένος αφότου τον εγκατέλειψε η φίλη του, η οποία εργαζόταν στο κλαμπ, πυρπόλησε το κτήριο έπειτα από καβγά μαζί της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ