ΚΟΣΜΟΣ

H Ευρώπη επιστρέφει στα θρανία στη σκιά της «Όμικρον» - Πρώτο κουδούνι σήμερα σε πολλές χώρες

H Ευρώπη επιστρέφει στα θρανία στη σκιά της «Όμικρον» - Πρώτο κουδούνι σήμερα σε πολλές χώρες
Το πρώτο κουδούνι του 2022 ηχεί σήμερα, εκτός απο την Ελλάδα, σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες AP Photo/Michael Probst,file

Τη σχολική τους τσάντα ανά χείρας παίρνουν, για πρώτη φορά μέσα στο 2022, χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ευρώπη καθώς τα σχολεία ανοίγουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων παρά την ανησυχία λόγω της μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον».

Αν και τα πρωτόκολλα επιστροφής διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμη και εντός των χωρών, κοινός τόπος ωστόσο σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο είναι η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για την πιθανή έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και το παράθυρο που αφήνουν ανοικτό οι κυβερνήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων αν η επιδημιολογική εικόνα χειροτερέψει.

Γερμανία

Με βασικά όπλα την καθιέρωση της «εβδομάδας ασφαλείας», αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία σε επτά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σήμερα ανοίγουν στα υπόλοιπα εννέα. Στα περισσότερα εφαρμόζεται ο κανόνας των ημερήσιων γρήγορων τεστ, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές. Σε κάποια κρατίδια πάντως, όπως στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα με φυσική παρουσία, οι 2,5 εκατομμύρια μαθητές του κρατιδίου – συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμένων και ιαθέντων – θα πρέπει την πρώτη μέρα να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού θα υποβάλλονται σε δύο τεστ ανά εβδομάδα και οι μεγαλύτεροι σε τρία, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Όσοι από τους δασκάλους δεν είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες, θα πρέπει να προσκομίζουν καθημερινά αρνητικό τεστ.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η τοπική κυβέρνηση επιβάλλει καθημερινά τεστ για την πρώτη εβδομάδα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση μόνο για όσους έχουν λάβει ήδη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ή ιαθέντες οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον πρώτη δόση εμβολίου. Τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Ενόψει της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» στα σχολεία στο κρατίδιο δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία, θα αποφασίζουν τα ίδια εάν θα διακόψουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Οι εκδρομές έχουν ανασταλεί έως τουλάχιστον την 31η Μαρτίου.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, προτού μπουν στο σχολείο, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα. Τα σχολεία θα διαθέτουν πάντως απόθεμα, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες.

Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του κρατιδίου δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ, αν και συνεχίζεται η διάθεση τριών τεστ την εβδομάδα για κάθε παιδί.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία. Στο εξής, εάν ένας μαθητής δεν προσκομίζει στο σχολείο τρία αρνητικά τεστ την εβδομάδα, δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο σχολείο. Μέχρι τώρα αυτά τα τεστ ήταν προαιρετικά. Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, υποχρεωτικά γίνονται πλέον τα τεστ και για όσα έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε πολλά σχολεία εφαρμόζεται επίσης το σύστημα των «Pooltest».

Αυστρία

Με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση θετικού τεστ, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς πιστοποιητικό γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγχεται ημερησίως για πέντε ημέρες.

Εάν εντός τριών ημερών διαπιστωθεί δεύτερο κρούσμα στην τάξη, ολόκληρο το τμήμα συνεχίζει με τηλεκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το ίδιο θα ισχύει και εάν κατά την επαφή όλοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Στην πράξη, σε καραντίνα θα τίθεται μόνο το ίδιο το διαπιστωμένο κρούσμα, το οποίο θα αποδεσμεύεται έπειτα από πέντε ημέρες, με προϋπόθεση αρνητικό τεστ PCR, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μια τάξη θα μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως, χωρίς ωστόσο όλοι οι μαθητές της να βρίσκονται σε καραντίνα.

Γαλλία

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία κατέγραφε πάνω από 200.000 καθημερινές μολύνσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα σχολεία άνοιξαν ξανά την περασμένη Δευτέρα (3/1) μετά τις διακοπές της εορταστικής περιόδου.

Από την επαναλειτουργία των σχολείων, έχουν εντοπιστεί 47.453 θετικά κρούσματα σε μαθητές και 5.631 σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, λόγω της Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, 28 σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν και πάνω από 9.200 μαθήματα ματαιώθηκαν.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας περιλαμβάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, με τα παιδιά να ελέγχονται έως και τρεις φορές όταν έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα. Ωστόσο, παρά το κλείσιμο αρκετών σχολείων, ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ επιμένει ότι στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Βρετανία

Το Λονδίνο έχει δώσει επίσης προτεραιότητα στα μαθήματα δια ζώσης και όχι στην τηλεκπαίδευση, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων, που ξεπερνούν τις 200.000 ημερησίως.

Ωστόσο, με τα σχολεία να έχουν ανοίξει μόλις πριν λίγες ημέρες, ήδη επικρατεί χάος και αναρχία σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται από μαθητές και καθηγητές.

Μέχρι τώρα οι βασικές συστάσεις είναι η επιστροφή της μάσκας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η λήψη rapid τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Όμως πρόκειται για συστάσεις και όχι για υποχρέωση, γεγονός που έχει μετατρέψει τα σχολεία κάτι σαν ξεχωριστά κρατίδια που πράττουν όπως θεωρούν εκείνα ότι είναι σωστό.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ήδη πολλά σχολεία αναφέρουν ότι είναι μικρό το ποσοστό των μαθητών που εφαρμόζει την χρήση της μάσκας, προκαλώντας ανησυχία κυρίως σε γονείς και καθηγητές για την εξάπλωση της Όμικρον.

Ιταλία

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 1.000 διευθυντές σχολείων στην Ιταλία ζήτησαν να γίνουν ηλεκτρονικά τα μαθήματα, δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σήμερα (10/1). «Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σαφή απόφαση: θα συνεχίσουμε με τους νέους κανόνες που θα εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν μάσκες στις τάξεις καθώς και μαζικά τεστ. Στα δημοτικά σχολεία, ένα μόνο κρούσμα δεν θα προκαλεί άμεσο κλείσιμο, αλλά θα απαιτεί άμεσο γρήγορο έλεγχο για κάθε μέλος της τάξης την πρώτη ημέρα και πέντε ημέρες μετά την πρώτη ανίχνευση του κρούσματος. Οι τάξεις με δύο ή περισσότερα θετικά κρούσματα θα επανέλθουν στην τηλεκπαίδευση για 10 ημέρες.

Περίπου 80.000 δάσκαλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απομόνωση, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα σχολεία ανοίξουν, θα λείπουν κατά μέσο όρο δέκα εργαζόμενοι ανά σχολείο, αναγκάζοντας τα σχολεία να μειώσουν τα ωράρια και να στραφούν σε διαδικτυακά μαθήματα.

Ισπανία

Στις τάξεις επιστρέφουν σήμερα και τα Ισπανόπουλα, όπου το 31,5% των παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Covid-19 και το 86,8% του πληθυσμού μεταξύ 12 και 19 ετών έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Προς το παρόν, oι τάξεις στα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να τεθούν σε πλήρη καραντίνα όταν εντοπιστούν θετικά κρούσματα κορoνοϊού. Η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα άρσης αυτού του πρωτοκόλλου, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, «υπάρχει ακόμη δρόμος». Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές ηλικίας έξι ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ