ΚΟΣΜΟΣ

Τζόκοβιτς: Κέρδισε τη δίκη αλλά η αυστραλιανή του περιπέτεια συνεχίζεται - Αναφορές για σύλληψή του

Τζόκοβιτς: Κέρδισε τη δίκη αλλά η αυστραλιανή του περιπέτεια συνεχίζεται - Αναφορές για σύλληψή του
Συνεχίζεται το θρίλερ AP Photo/Hamish Blair, File

Στην «Οδύσσεια ενός τενίστα» εξελίσσεται το ταξίδι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, καθώς λίγη ώρα μετά τη δικαίωσή του από το δικαστήριο, η οικογένειά του καταγγέλλει ότι συνελήφθη από την αυστραλιανή αστυνομία

Η βρετανική Telegraph, επικαλούμενη αναφορές από τον πατέρα του αθλητή, μετέδωσε ότι ο Σέρβος συνελήφθη ξανά, προκειμένου να απελαθεί.

Αν και οι πληροφορίες προς το παρόν διαψεύδονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από αθλητικές πηγές, βίντεο αυστραλιανών ΜΜΕ δείχνουν έντονη αστυνομική παρουσία έξω από τα γραφεία των δικηγόρων του, ενώ, όπως παρατηρεί το BBC, δύο ώρες μετά την απόφαση της απελευθέρωσής του, δεν υπάρχει κανένα σημάδι του παίκτη, ο οποίος βρισκόταν στα γραφεία.

Σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ακόμη συζητά αν θα κάνει χρήση του δικαιώματος της να ακυρώσει την βίζα του αθλητή, παρά τη δικαστική απόφαση.

Παρά τη νίκη του στο δικαστήριο, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Μετανάστευσης προειδοποίησε νωρίτερα ότι μπορεί να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αυστραλίας για τη μετανάστευση, ο υπουργός έχει εξαιρετικές εξουσίες και διακριτική ευχέρεια να ακυρώσει τις βίζες για οποιονδήποτε λόγο. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να ακυρωθεί ξανά η βίζα του Τζόκοβιτς.

Ο δικαστής σημείωσε ότι εάν ο υπουργός έπαιρνε αυτή την απόφαση, ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να αποκλειστεί για τρία χρόνια από την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά Μέσα, η κυβέρνηση έχει προθεσμία τεσσάρων ωρών να αντιδράσει κατά της δικαστικής απόφασης, ακυρώνοντας για δεύτερη φορά τη βίζα του αθλητή.

Απόφαση - έκπληξη

Λίγο νωρίτερα η αυστραλιανή δικαιοσύνη είχε δικαιώσει τον Νο. 1 τενίστα στον κόσμο, αποφασίζοντας ότι ο αθλητής πρέπει να παραμείνει στην Αυστραλία και να συμμετάσχει κανονικά στο αθλητικό τουρνουά.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, αφού ο δικαστής βρήκε παράλογο τον τρόπο με τον οποίο ο αξιωματούχος των συνόρων πήρε την απόφασή του να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου πρωταθλητή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόκοβιτς είχε φτάσει στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να πάρει μέρος στο Australian Open που ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου.

Με τη χώρα να δέχεται μόνο εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού ταξιδιώτες, οι Αρχές δεν έκαναν δεκτή τη βίζα του, και τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε, σύμφωνα με τα οποία δικαιούταν εξαίρεση του εμβολιασμού.

Ο αθλητής παρέμεινε επί μέρες σε ξενοδοχείο κράτησης παράνομων μεταναστών, γεγονός που είχε προκαλέσει κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Σερβίας - Αυστραλίας.

Ο αθλητής είχε υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, η οποία εκδικάστηκε σήμερα.

Στη δίκη, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς παρουσίασαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο αθλητής είχε νοσήσει από κορωνοϊό μέσα στον Δεκέμβριο του 2021.

Υποστηρικτές του Νόβακ Τζόκοβιτς διαδήλωναν επί μέρες έξω από το ξενοδοχείο όπου κρατούντανAP Photo/Mark Baker

Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονη διχογνωμία στη χώρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί Αυστραλοί αλλά και αθλητές υποστήριζαν ότι ο παίκτης, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί κατά του εμβολιασμού, δεν πρέπει να εξαιρεθεί των κανόνων, σε μια χώρα που τα μέτρα κατά της πανδημίας είναι πολύ αυστηρά.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σε δημοσιογράφους του ABC News, ο αθλητής φέρεται να δήλωσε «έκπληκτος» από την απόφαση.

Από την άλλη, ο Σέρβος αθλητής βρήκε πολλούς υποστηρικτές, κάποιοι εκ των οποίων υπογράμμιζαν ότι η Αυστραλία είχε στόχο ταπεινώσει τον κορυφαίο τενίστα.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του αθλητή πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί θέλει τόσο πολύ να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το Αυστραλιανό Όπεν της Μελβούρνης εννέα φορές στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων.

Ο Τζόκοβιτς, ο Ράφαελ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ έχουν κερδίσει από 20 τίτλους Grand Slam - τους περισσότερους από κάθε παίκτη.

Ο Τζόκοβιτς έχει μιλήσει συχνά για την επιθυμία του να ξεπεράσει τους δύο μεγάλους αντιπάλους του και να ξεχωρίσει ως ο πιο πολυβραβευμένος τενίστας όλων των εποχών.

Έχασε το νούμερο 21 του Grand Slam στο US Open πέρυσι, όπου ηττήθηκε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αλλά η Μελβούρνη πάντα έμοιαζε σαν το πιο πιθανό μέρος για να κερδίσει. Είναι το πιο επιτυχημένο Γκραν Σλαμ του και αναμφισβήτητα το μέρος όπου ένιωσε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από το πλήθος.

Είναι βέβαια άγνωστο αν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας χάσει πολλές ημέρες κρίσιμης προπόνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ