ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη της Όμικρον η Αυστραλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση νοσηλειών

Στη δίνη της Όμικρον η Αυστραλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση νοσηλειών
Το σύνολο των κρουσμάτων στην Αυστραλία πλησιάζει το 1,4 εκατ. James Gourley/Pool Photo via AP

Ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφει η Αυστραλία με νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και οι θάνατοι.

Η Αυστραλία έχει πλέον καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης των πολιτών, την αναγγελία πως η χώρα θα «ζήσει με τον ιό».

Το σύνολο των κρουσμάτων πλησιάζει το 1,4 εκατ., καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 147.000, περίπου 92.000 στην πολυπληθέστερη πολιτεία, τη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αυτό τον αριθμό ωστόσο περιλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από self test, που πλέον αποφασίστηκε να προσμετρώνται στις επίσημες στατιστικές, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την εκδήλωση της πανδημίας, μολαταύτα – μέχρι στιγμής – οι αρχές καθησυχάζουν, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα των νοσοκομείων μπορεί να αντεπεξέλθει.

Μέχρι τώρα σήμερα ανακοινώθηκαν 53 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τη Νέα Νότια Ουαλία να καταγράφει ρεκόρ (22 νεκροί). Πάντως, ο δείκτης θνητότητας στο κύμα της Όμικρον είναι χαμηλότερος από αυτούς που καταγράφονταν στα προηγούμενα, βοηθούντος του γεγονότος πως πάνω από το 92% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Οι αρχές στη Βικτόρια, για να ανακουφίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, απάλλαξαν περισσότερους εργαζόμενους (στις υγειονομικές υπηρεσίες, στην παιδεία, στις μεταφορές...) από την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα εάν είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με προϋπόθεση πως δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19.

«Δεν έχουμε γρήγορη λύση», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, λέγοντας πως η αλλαγή των κανόνων για την καραντίνα βασίζεται «στην κοινή λογική», όμως δεν είναι πανάκεια και «δεν υπάρχει απλή λύση».

Αργότερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον θα προτείνει μέτρα στους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων για την ανακούφιση της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, η πολιτεία Κουίνσλαντ αποφάσισε σήμερα να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της με τις υπόλοιπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ