ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ιστορική καταδίκη Σύρου συνταγματάρχη για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ

Γερμανία: Ιστορική καταδίκη Σύρου συνταγματάρχη για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ
Οι δικαστές έκριναν ένοχο τον πρώην συνταγματάρχη για τον φόνο 27 ανθρώπων στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ EPA/SASCHA STEINBACH

Σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς έκρινε τον 58χρονο Ανουάρ Ρασλάν ένοχο για τον φόνο και τον βασανισμό κρατούμενων σε μυστικό κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251, στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

O Ρασλάν εκτιμάται ότι ενεπλάκη στον βασανισμό περίπου 4.000 ανθρώπων κατά τον εμφύλιο πόλεμο στο κέντρο κράτησης που αποκαλούνταν «Κόλαση επί Γης».

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Σήμερα οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Ρασλάν για τον φόνο 27 ανθρώπων.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020.

Τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του παρέδωσαν μια γραπτή δήλωση του πελάτη τους, στην οποία ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Το πρωί ο Σύρος πρώην συνταγματάρχης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και στα αραβικά, ατάραχος.

Ο Ρασλάν, που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθεί η εικόνα του στα ΜΜΕ.

Η ειρωνία της τύχης

Οι έρευνες κατά του Άνουαρ Ρασλάν ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, όταν ο ίδιος τέθηκε στη διάθεση ενός αξιωματικού της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στη Στουτγάρδη ως μάρτυρας, συλλέγοντας στοιχεία εναντίον ενός άλλου Σύρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης μίλησε επίσης με ειλικρίνεια για τον δικό του ρόλο στον κρατικό μηχανισμό των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων στο Τμήμα 251. Αυτές οι πληροφορίες στάλθηκαν στη «Μονάδα Εγκλημάτων Πολέμου» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος. Αυτή ήταν η αρχή της έρευνας εναντίον του Ρασλάν, ο οποίος συνελήφθη τελικά το 2019.

SYROS-SYNTAGMATARXIS.jpg
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθεί η εικόνα του στα ΜΜΕ.Πηγή: DW

Στα τελευταία στάδια της δίκης, ο κατηγορούμενος φαινόταν πλέον αισθητά γερασμένος και κουρασμένος, δήλωσε στη Deutsche Welle η παρατηρήτρια της δίκης, Λούνα Βάτφα από τη Συρία. Ως δημοσιογράφος, η Λούνα είχε φυλακιστεί στη Συρία και η ίδια, ενώ μετά την αποφυλάκισή της διέφυγε μέσω της βαλκανικής οδού για τη Γερμανία. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Ρασλάν δεν άλλαξε καθόλου κατά τη διάρκεια της δίκης: «Εξακολουθεί να έχει ακριβώς την ίδια έκφραση στο πρόσωπό του από την αρχή», χωρίς να δείχνει κανένα συναίσθημα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος στο δικαστήριο καταληκτικά, θα δεχτεί την ετυμηγορία, καθώς πιστεύει στο γερμανικό δίκαιο και στη γερμανική δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, Deutsche Welle, BBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ