Τσουνάμι: Συγκλονιστικά πλάνα από τα κύματα και την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα
Ανανεώθηκε:
Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής (Onemi) προειδοποίησε το Σάββατο για την πιθανότητα ενός «μικρού τσουνάμι» στο νησί του Πάσχα και σε άλλα αρχιπελάγη της Χιλής μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα.
«Προληπτικά, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες, τα νησιά Σαν Φελίξ, το νησί του Πάσχα και τη Χιλιανή Ανταρκτική ζητείται από τους κατοίκους, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές όπου μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι», δήλωσε το Onemi σε ανακοίνωση.
Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα κατέφυγαν σε περιοχές που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα, ενώ ένα τσουνάμι σχεδόν 1,2 μέτρου σημειώθηκε από νέα έκρηξη - που ακούστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων -- του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χα'απάι.
Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε «σαν μια μακρινή βροντή» στα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσαν οι αρχές των Φίτζι.
Ένα τσουνάμι έφτασε στην Ιαπωνία αργά απόψε και υπάρχει φόβος για κύματα ύψους τριών μέτρων, μετά την έκρηξη την Παρασκευή ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα γύρω στις 23.55 τοπική ώρα (16.55 ώρα Ελλάδας) Σαββάτου, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής στο Ειρηνικό της Ιαπωνίας.
Στις ΗΠΑ, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στη δυτική ακτή, ενώ η Χαβάη επλήγη από πλημμύρες.
Συγκλονιστικά βίντεο
Ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε απίστευτες εικόνες, τη στιγμή που τα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι), που προκλήθηκαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα της Αμερικανικής Σαμόας, «χτυπούν» τις παρακείμενες ακτές.
Κόσμος διακρίνεται να τρέχει πανικόβλητος, καθώς τα ορμητικά κύματα εισβάλλουν στην ξηρά παρασύροντας στο διάβα τους τα πάντα.
Δείτε πώς φάνηκε από ψηλά η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα
Σύμφωνα με το Αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό, παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) ύψους περίπου μισού μέτρου παρατηρήθηκαν σε μετρητές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας στην πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας ύστερα από δραστηριότητα ηφαιστείου στην Τόνγκα.
Η απειλή για τσουνάμι συνεχίζεται και οι διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας καθώς και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα δημιουργούν κινδύνους κατά μήκος παράκτιων περιοχών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο.
Τι είναι το τσουνάμι
Τα τσουνάμι είναι θαλάσσια φαινόμενα, που δημιουργούνται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ.
Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος 4.500 μέτρα) οδεύουν με μέση ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης). Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν να πλησιάσουν σε πλάτος ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά έως 40 μέτρα.
Φτάνοντας τα κύματα αυτά σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, έως και 20 φορές, αρχικά στο μπροστινό τους μέτωπο, αυτό που φτάνει πρώτο στα ρηχά, και έτσι το μήκος τους μικραίνει, καθώς το πίσω μέρος του κύματος ταξιδεύει ακόμη, με σχετικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Το μήκος του κύματος ενός τσουνάμι μεταβάλλεται, ακολουθώντας την μεταβολή της μέσης ταχύτητάς του σύμφωνα με το βάθος της θάλασσας που διατρέχει, και η ορμή του διατηρείται (θεωρώντας προσεγγιστικά πως δεν εξαπλώνεται και κατά πλάτος) με αντίστοιχη μεταβολή του ύψους του. Φτάνοντας στις ακτές το κύμα συμπιέζεται και κερδίζει σε ύψος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται καταστρεπτικό φθάνοντας στις ακτές, αφού το ύψος του διατηρείται και καθώς εισβάλλει στην ενδοχώρα.
Η αρχική απότομη μετατόπιση του νερού, που προκαλεί τη γένεση ενός τσουνάμι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης ή κατολίσθησης, καθώς και πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα. Ενώ σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τις πλέουσες κατασκευές, φτάνοντας στις ακτές έχει ιδιαίτερα καταστρεπτικές συνέπειες.