ΚΟΣΜΟΣ

Ουίλιαμ Σαίξπηρ: H Google τιμά τον Βάρδο

Ουίλιαμ Σαίξπηρ: H Google τιμά τον Βάρδο
Εξώφυλλο της έκδοσης του 1623 με έργα του Σαίξπηρ. Χαλκογραφία του Martin Droeshout. Wikipedia

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της ανθρώπινης «ιδιοφυίας» στην ιστορία, αλλά «σήμερα τιμούμε ένα ιδιαίτερα λαμπρό», αναφέρει η Google στο doodle που έστησε για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare), ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1616 σε ηλικία 52 ετών.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ο σημαντικότερος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Γνωρίζουμε μόνο την ημερομηνία της βάπτισης του, που είναι η 26 Απριλίου 1564.

Θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Αγγλίας και αναφέρεται συχνά ως ο «Βάρδος» («Bard»), χωρίς ποτέ κανείς να μην καταλάβει σε ποιον αναφέρεται η λέξη.

Επισήμως, έχουν καταγραφεί 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα, που φέρουν την υπογραφή του και τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο θέατρο Globe του Λονδίνου σε έναν δημιουργικό βίο τεσσάρων δεκαετιών.

GOOGLE DOODLE celebrating william shakespeare 5125440101416960 hp2x

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα εκείνα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα στην ιστορία.

Η ανάμνηση του Βάρδου είναι μια ευκαιρία για όλους να ανατρέξουν στον Σαίξπηρ. Το Google Cultural Institute προσφέρει μια περιήγηση στο έργο και τη ζωή του, καθώς και σε κάποιες από τις σύγχρονες προσπάθειες να αποτυπωθεί η ιδιοφυία του.

800px Title page William Shakespeares First Folio 1623

Πηγή: Wikipedia

Διαβάστε ακόμη:

Άμλετ για τους πρόσφυγες στο Καλαί από τους επίγονους του Σαίξπηρ

Ματωμένα και γυμνά. Τα αριστουργηματικά poster για τους τέσσερις αιώνες Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Έφυγε από τη ζωή ο Ερρίκος Μπελιές σε ηλικία 66 ετών

Η πιο δημοφιλής πορνοστάρ του κόσμου διαβάζει Σαίξπηρ, εξοργίζει το Ισλάμ

Η πρωτότυπη γιορτή του Εθνικού Θεάτρου για τα 400 χρόνια Ουίλιαμ Σαίξπηρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ