ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ματωμένα και γυμνά. Τα αριστουργηματικά poster για τους τέσσερις αιώνες Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ματωμένα και γυμνά. Τα αριστουργηματικά poster για τους τέσσερις αιώνες Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του, o Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι o πιο δημοφιλής σε παραγωγές θεατρικός συγγραφέας στην ιστορία της δραματουργίας.

Και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχει εμπνεύσει αναρίθμητους θιάσους για να εμηνεύσουν τα αριστουργήματα του στη σκηνή, έχει δώσει βήμα για δημιουργία σε άπειρους σχεδιαστές με όραμα, καλλιτέχνες των γραφικών τεχνών που δημιούργησαν τολμηρές και αξέχαστες αφίσες που τα επικοινώνησαν.

Η έκδοση Παρουσιάζοντας τον Σαίξπηρ, (Presenting Shakespeare) από τον εκδοτικό οίκο Princeton Architectural Press φέρνει αυτά τα αριστουργήματα στο φως σε μια ανθολογία όπου 1.100 αφίσες από 55 χώρες διεκδικούν το θαυμασμό μας.

"Όπως ο σκηνοθέτης και ο σκηνογράφος, έτσι και ο γραφίστας και καλλιτέχνης αναζητά τα πλέον εμβληματικά στοιχεία στην ποίηση του Σαίξπηρ" γράφει η σκηνοθέτης Juliet Τaymor στον πρόλογο της έκδοσης.

"Από τις εικόνες του φανταστικού και της βίας που παρουσιάζονται στα λόγια και τις πράξεις του στο γενικότερο πολιτικό, ψυχολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο των έργων του, όλα είναι αφορμές για δημιουργία" συμπληρώνει.

Καλύπτοντας ένα εύρος από γραφιστικές σχολές, παραδόσεις και περιόδους οι αφίσες είναι έτσι επιλεγμένες για να διηγηθούν τον Σαίξπηρ σε μία κόλλα από χαρτί που περικλείει την υπεροχή και το θαύμα της αφήγησης του.

Από την παράτολμη, σχεδόν σαν καρικατούρα δημιουργία του Ralph Steadman, αγαπημένο του καταραμένου και σχεδόν σαιηπηρικού ήρωα στη ζωή του Hunter S. Thompson, στην Ποπ Αρτ και το σοβιετικό μινιμαλισμό, η έκδοση που επιμελήθηκαν οι γνώστες της γραφιστικής σκηνής και τυπογραφίας Mirko Ilic και Steven Heller είναι γεμάτη από πλούτο και αφαιρετική δημιουργικότητα.

Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του, o Ουίλιαμ Σαίξπηρ εμπνέει, προκαλεί και γίνεται αφίσα, κάρτα, κορνίζα για βλέμματα που αναζητάνε την αλήθεια στη φυγή της δραματουργίας.

Bloodied and half-naked: 400 years of Shakespeare in posters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ