ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ, η πεσμένη δημοτικότητα και τα υψωμένα ποτήρια μπύρας

Η Μέρκελ, η πεσμένη δημοτικότητα και τα υψωμένα ποτήρια μπύρας
REUTERS / MICHAELA REHLE

«Αυτός που δεν έχει μπύρα να πιει, δεν έχει τίποτα να πιει», είχε πει κάποτε ο Λούθηρος, τα λόγια του οποίου μνημόνευσε η Άγκελα Μέρκελ, σηκώνοντας ψηλά ένα ποτήρι γεμάτο μπύρα για να γιορτάσει μαζί με εκατοντάδες Γερμανούς την 500ή επέτειο της Reinheitsgebot.

Ο νόμος αγνότητας της μπύρας, που ψηφίστηκε από τον Δούκα Ουίλιαμ ΙV της Βαυαρίας το 1516 και προέβλεπε ότι τα βασικά συστατικά της θα ήταν μόνο το νερό, ο λυκίσκος και η βύνη (αργότερα προστέθηκε και η μαγιά), επιτρέπουν ακόμα και σήμερα στους Γερμανούς να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχει το ποτό που πίνουν.

Ο περιορισμός αυτός στα επιτρεπτά συστατικά βέβαια προκάλεσε με τα χρόνια έντονα προβλήματα. Όπως γράφει το Associated Press, ο Χέλμουτ Φρίτσε, ιδιοκτήτης μιας μικρής ζυθοποιίας που έβγαζε στην αγορά μαύρη μπύρα, έφτασε μέχρι τα δικαστήρια, καθώς οι Αρχές δεν αναγνώριζαν ότι το προϊόν του ήταν μπύρα, πολύ απλά γιατί περιείχε ζάχαρη.

merkel 2

REUTERS / MICHAELA REHLE

Όλα αυτά, βέβαια, λίγο απασχόλησαν την Άνγκελα Μέρκελ κατά την παρουσία της στη γιορτή για την επέτειο της Reinheitsgebot που έλαβε χώρα στο Ίνγκολσταντ, όπως τουλάχιστον υποστήριξε μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ, που υποστήριξε ότι ο βασικός λόγος των... τσουγκρισμάτων και των «εις υγείαν» ήταν η άνοδος της δημοτικότητάς της που πλέον βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ