ΚΟΣΜΟΣ

Τράπεζα έχασε 81 εκατομμύρια δολάρια επειδή δεν είχε τείχος ασφαλείας

Τράπεζα έχασε 81 εκατομμύρια δολάρια επειδή δεν είχε τείχος ασφαλείας
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Athit Perawongmetha

Μια από τις μεγαλύτερες ληστείες της ιστορίας σημειώθηκε στην τράπεζα του Μπαγκλαντές. Συγκεκριμένα, χάκερς κατάφεραν να εισβάλλουν στο δίκτυο της τράπεζας, και μετέφεραν 81 εκατομμύρια δολάρια, καθώς δεν υπήρχε καμία ασφάλεια για υποκλοπή των δεδομένων. 

 

Το συμβάν έγινε τον Φεβρουάριο, όταν εισβολείς κατάφεραν να μπουν στο σύστημα της τράπεζας και να υπέκλεψουν τα στοιχεία κατόχων τραπεζικού λογαριασμού. Στη συνέχεια έστειλαν δεκάδες αιτήματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , της Νέας Υόρκης για να μετακινήσουν τα χρήματα από το Μπαγκλαντές, στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Ενώ όλα προχωρούσαν σύμφωνα με το σχέδιο, οι συναλλαγές σταμάτησαν επειδή έγινε ένα ορθογραφικό λάθος το οποίο κίνησε υποψίες. Συγκεκριμένα, στις αιτήσεις, η λέξη “foundation”, είχε γραφεί ως “fandation”.
Εάν δεν είχε γίνει το ορθογραφικό λάθος, οι χάκερς θα είχαν κλέψει περίπου ένα δισεκατομμύριο από την τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

Όταν οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, προς έκπληξη τους είδαν ότι η τράπεζα χρησιμοποιούσε πολύ φθηνά δίκτυα και δεν υπήρχε κανένα τείχος προστασίας (firewall), γεγονός που έκανε πολύ εύκολη την δουλειά των διαρρηκτών του κυβερνοχώρου.

Το σύστημα της τράπεζας, το οποίο ουσιαστικά είναι ανοιχτό σε όποιον κατέχει τους κωδικούς πρόσβασης, είναι συνδεδεμένο με το παγκόσμιο δίκτυο πληρωμής όλων των τραπεζών, το SWIFT το οποίο έχει πρόσβαση σε πολύ σημαντικούς μετόχους.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αρμόδιες αρχές έχουν τη λίστα των πελατών, ωστόσο δεν έχουν βρει ακόμα την ταυτότητα των δραστών.Η υπόθεση θα ήταν πολύ απλή αν υπήρχε καλύτερο σύστημα ασφαλείας, καθώς θα έμεναν τα διαδικτυακά τα ίχνη των δραστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ