ΚΟΣΜΟΣ

Υπόνοιες πραξικοπήματος στην Μπουρκίνα Φάσο; Ανησυχία μετά από συνεχείς πυροβολισμούς σε στρατόπεδα

Υπόνοιες πραξικοπήματος στην Μπουρκίνα Φάσο; Ανησυχία μετά από συνεχείς πυροβολισμούς σε στρατόπεδα
Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε δύο στρατόπεδα της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου όπως και σε στρατόπεδα στις πόλεις Κάγια και Ουαχιγκούρα AP Photo/Sophie Garcia

Επανειλημμένοι πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα από πολλά στρατόπεδα στη Μπουρκίνα Φάσο, περιλαμβανομένων δύο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, με την κυβέρνηση να επιβεβαιώνει μεν την ύπαρξή τους, διαψεύδοντας ωστόσο  τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός έχει καταλάβει την εξουσία.

«Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο στρατός έχει καταλάβει την εξουσία σήμερα» Κυριακή, επεσήμανε ο Αλκασούμ Μαϊγκά εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν πυροβολισμοί σε κάποια στρατόπεδα, διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές και καλεί τους πολίες να παραμείνουν ήρεμοι», πρόσθεσε

«Από τη 01:00 τη νύκτα (03:00 ώρα Ελλάδας) ακούγονται πυροβολισμοί εδώ στην Γκούνγκι από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά», δήλωσε νωρίτερα ένας στρατιωτικός που βρίσκεται σε αυτή τη συνοικία στο δυτικό τμήμα της Ουαγκαντούγκου, κάτι που επιβεβαίωσαν και κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για "ολοένα και πυκνότερους πυροβολισμούς.

Στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά στεγάζονται αξιωματικοί και μια φυλακή, στην οποία κρατούνται μεταξύ άλλων στρατιώτες που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2015.

Αυτόπτης μάρτυρας του reuters δήλωσε ότι είδε στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλο στρατόπεδο της Ουαγκαντούγκου όπως και σε στρατόπεδα στις πόλεις Κάγια και Ουαχιγκούρα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι επίσης άκουσε τους πυροβολισμούς και αναζητεί πληροφορίες.

Σε επιφυλακή για πραξικόπημα

Οι κυβερνήσεις των χωρών της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν πραξικοπήματα μετά από τα δύο που σημειώθηκαν τους 18 τελευταίους μήνες στο Μαλί και τη Γουινέα. Ο στρατός επίσης κατέλαβε την εξουσία στο Τσαντ πέρυσι αφού ο πρόεδρος της χώρας Ιντρίς Ντέρμπι σκοτώθηκε στο μέτωπο.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες με την υποψία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στη διοίκηση του στρατού τον Δεκέμβριο, τις οποίες αναλυτές θεώρησαν απόπειρα του προέδρου της χώρας Ρος Καμπορέ να ενισχύσει την επιρροή του στον στρατό.

Από την αυξανόμενη βία στη χώρα, κυρίως λόγω των ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Βίαιες κινητοποιήσεις είχαν ξεσπάσει τον Νοέμβριο λόγω της κατάστασης ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Καμπορέ.

Κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί και για χθες Σάββατο, όμως η κυβέρνηση τις απαγόρευσε και η αστυνομία παρενέβη για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην Ουαγκαντούγκου.

Μεταξύ των κρατούμενων στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά είναι ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο Ντιεντερέ ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης. Το 2019 είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ αυτή την περίοδο δικάζεται σε σχέση με τη δολοφονία του προκατόχου του Κομπαορέ, του Τομά Σανκαρά, στη διάρκεια πραξικοπήματος το 1987.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ