ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς σε ασθενή επειδή δεν είχε εμβολιαστεί

ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς σε ασθενή επειδή δεν είχε εμβολιαστεί
screen grab/CBS

«Όχι» σε έναν ασθενή που χρειαζόταν μεταμόσχευση καρδιάς είπε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν εμβολιασμένος κατά της Covid-19.

Ο 31χρονος Ντι Τζέι Φέργκισον χρήζει επειγόντως νέας καρδιάς, ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία του πατέρα του, Ντέιβιντ, το Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη τον έβγαλε από τη λίστα του.

Ο πατέρας υποστηρίζει ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού, έρχεται σε αντίθεση με τις «βασικές αρχές του γιου του, δεν πιστεύει σε αυτό», ενώ το νοσοκομείο υποστηρίζει ότι λειτούργησε στο πλαίσιο της πολιτικής του.

Σύμφωνα με δήλωσή του στο BBC, το νοσοκομείο υποστηρίζει το εξής: «Δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ένας ασθενής που λαμβάνει ένα μεταμοσχευμένο όργανο έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νοσοκομείο απαιτεί «το εμβόλιο Covid-19 και οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής των υποψηφίων για μεταμόσχευση να δημιουργούν το καλύτερο περιβάλλον για μια επιτυχημένη επέμβαση ώστε να βελτιστοποιήσουν την επιβίωση του ασθενούς μετά τη μεταμόσχευση, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι δραστικά κατεσταλμένο».

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση του νοσοκομείου μπορεί να υποδηλώνει ότι και άλλοι παράγοντες συνετέλεσαν στην απόρριψη του αιτήματος του ασθενούς, πέραν του μη εμβολιασμού του, ωστόσο αρνήθηκε να συζητήσει λεπτομέρειες, επικαλούμενος το απόρρητο του ασθενούς.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από 100.000 άτομα στις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις δεν θα λάβουν όργανο εντός πέντε ετών λόγω της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ