ΚΟΣΜΟΣ

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ζητά ο Μακρόν

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ζητά ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν Tobias Schwarz/Pool Photo via AP, File

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για να επιτευχθεί πρόοδος, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Σάββατο, με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια διπλωματική λύση είναι δυνατή και επιτακτική και επισήμανε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει σαφείς και επαρκείς δεσμεύσεις απ' όλα τα μέρη, για τις οποίες η Γαλλία εργάζεται με το σύνολο των εταίρων της», διευκρινίστηκε από τη γαλλική προεδρία.

«Μήνες μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιταχύνουμε για να καταλήξουμε γρήγορα σε απτές προόδους μέσα στο πλαίσιο αυτό», προσθέτει η προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια μιας «μακράς» συνομιλίας με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε «την ανάγκη να παρουσιάσει το Ιράν μια εποικοδομητική προσέγγιση και να επανέλθει στην πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών του».

Η ιρανική προεδρία, από την πλευρά της, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία απέδειξε τη βούληση και τη σοβαρότητά της για την επίτευξη μιας συμφωνίας και κάθε προσπάθεια της άλλης πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να περιλάβει την άρση των κυρώσεων, την επαλήθευση και μια ισχυρή εγγύηση».

Έπειτα από πέντε μήνες που είχαν διακοπεί, οι συνομιλίες επαναλήφθησαν στα τέλη Νοεμβρίου στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες που παραμένουν μέρη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα). Έχουν στόχο την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποσύρθηκαν το 2018 επαναφέροντας τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, καθώς και την επιστροφή του Ιράν στην τήρηση των δεσμεύσεών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ