ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω διαδηλώσεων η προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου

Εν μέσω διαδηλώσεων η προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσαν, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, νέα ώθηση για την σύναψη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, μιας γιγαντιαίας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Έπειτα από τις συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο, ο Ομπάμα δήλωσε από το Ανόβερο ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Η Άνγκελα κι εγώ συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται προς την επίτευξη συμφωνίας για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων», δήλωσε.

Αν όντως η συμφωνία αυτή προχωρήσει, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Όσοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει το εμπόριο κατά δισεκατομμύρια δολάρια – μια αναγκαία κίνηση για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο όσοι διαφωνούν, πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή είναι αντιδημοκρατική και δίνει στις μεγάλες εταιρίες πολλές αρμοδιότητες, ενώ παράλληλα υποσκάπτει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα και το περιβάλλον.

«Καθώς άλλες αγορές, όπως η Κίνα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, όπως και όλη η Ασία και η Αφρική, εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις μας είναι ανταγωνιστικές», δήλωσε ο Ομπάμα.

Με αυτή την άποψη τάχθηκε και η Μέρκελ, λέγοντας ότι η συμφωνία θα ήταν «εξαιρετικά χρήσιμη» για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Είναι καλή για την γερμανική οικονομία, είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία,» είπε.

Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ανόβερο, την Κυριακή, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην συμφωνία. Η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης και κινήθηκε προς το συνεδριακό κέντρο όπου ο Ομπάμα έκανε να εγκαίνια μιας βιομηχανικής έκθεσης μαζί με την Μέρκελ.

Μια μέρα πριν, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση, με τουλάχιστον 35.000 συμμετέχοντες σύμφωνα με την αστυνομία, 90.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Ομπάμα θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του σήμερα ενώ θα συναντηθεί με την Μέρκελ και τους ηγέτες της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Παράλληλα, στην Νέα Υόρκη ξεκινά ο 13ος γύρος διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

TTIP: Η αδιαφανής διαπραγμάτευση και οι τομείς που επηρεάζει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ