ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πιο κοντά οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την υπόθεση Καβάλα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πιο κοντά οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την υπόθεση Καβάλα
Η Τουρκία αρνείται να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον Οσμάν Καβάλα ASSOCIATED PRESS, File

Ένα ακόμη βήμα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υπόθεση του επιχειρηματία και ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές παρά το αίτημα για την αποφυλάκισή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να παραπέμψει και πάλι την υπόθεση της Τουρκίας για τον Οσμάν Καβάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να κρίνει, εάν η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της να εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46.4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι η Τουρκία, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, αρνείται να συμμορφωθεί με την τελική απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεσή του. Ωστόσο, «η άποψη αυτή αμφισβητείται από τις τουρκικές αρχές», επισημαίνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης αν εκείνο δεν σεβαστεί τα τουρκικά δικαστήρια, ήταν η απάντηση που έδωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καταδίκη από την Κομισιόν

Στην υπόθεση παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξέφρασε την ανησυχία της για τη μη τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων από την τουρκική Δικαιοσύνη και χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι «η κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει είναι ένα εργαλείο που σπάνια χρησιμοποιείται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και δείχνει ξεκάθαρα τις σοβαρές ανησυχίες που σχετίζονται με την υπόθεση του κ. Καβάλα, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για χρόνια χωρίς καταδίκη».

Το ιστορικό της υπόθεσης Καβάλα

O Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στην φυλακή από το 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Mεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έδρασε ως εγκέφαλος, τόσο στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013, όσο και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα έγινε ενώ δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Η Άγκυρα δεν εφάρμοσε την απόφαση, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Υπουργών να παραπέμψει την Τουρκία στο ΕΔΑΔ, επειδή η χώρα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ