ΚΟΣΜΟΣ

Ζαλισμένη και αποκαμωμένη η Ευρώπη στη μάχη κατά της πανδημίας - Διαφοροποίηση τακτικών στις χώρες

Ζαλισμένη και αποκαμωμένη η Ευρώπη στη μάχη κατά της πανδημίας - Διαφοροποίηση τακτικών στις χώρες
Ορισμένες χώρες υιοθετούν σκληρότερα μέτρα, ενώ κάποιες άλλες προχωρούν σε άρση των περιορισμών τους AP Photo/Manu Fernandez

Σε μια μεταβατική φάση σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η φράση του περιφερειακού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, ο οποίος έκανε λόγο για ανάπαυλα, την οποία συνέκρινε με μια «κατάπαυση του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19. Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για πιθανές νέες εξάρσεις στο μέλλον. Η γηραιά ήπειρος «κινείται» πλέον σε πολλές ταχύτητες και κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικές τακτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ορισμένες χώρες υιοθετούν σκληρότερα μέτρα, ενώ κάποιες άλλες προχωρούν σε άρση των περιορισμών τους. Οι ειδικοί, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 για ενήλικες την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπέγραψε το σχετικό νόμο.

Για τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποσκοπεί στο να προστατεύσει από «τα νέα κύματα», «να καταπολεμήσει τις νέες παραλλαγές», που μπορεί να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και θα μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα, από 600 έως 3.600 ευρώ οι οποίες όμως θα αίρονται αν ο παραβάτης εμβολιαστεί. Το νέο μέτρο θα έχει ισχύ έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Ποσοστό άνω του 60% των Αυστριακών υποστηρίζουν το μέτρο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όμως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης παράλληλα τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών περιλαμβανομένων εκείνων που ίσχυαν για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σήμερα αποκλείονται από τα εστιατόρια, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πιέζει επίσης για υποχρεωτικό εμβολιασμό ως μέρος της στρατηγικής περιορισμού της Covid-19 της χώρας και μια βασική ψηφοφορία για το ζήτημα αναμένεται στα τέλη Μαρτίου. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθεσία για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 70,4% για εμβολιασμό δύο δόσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Αλλά το ποσοστό εμβολιασμού τους, 74% και 72,7% αντίστοιχα, δεν κατευνάζει τις ανησυχίες των υγειονομικών.

Υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι μη εμβολιασμένοι Γερμανοί σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις φορές περισσότεροι μη εμβολιασμένοι Γερμανοί σε σύγκριση με την Ιταλία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας μολυσματικών ασθενειών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας αρχίζουν να γεμίζουν ξανά καθώς οι μολύνσεις Covid-19 έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Εμβόλια και κανένας περιορισμός

Καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται σκληρές με την υποχρεωτικότητα, άλλες εγκαταλείπουν τους κανονισμούς Covid-19 παρά την αύξηση των μολύνσεων που τροφοδοτούνται από την παραλλαγή Όμικρον. Πολλοί από τους ηγέτες τους επισημαίνουν ότι τα εμβόλια σπάζουν τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών.

Η Δανία, όπου το 81,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί διπλά, ήρε όλους τους περιορισμούς για τον Covid-19 την Τρίτη, παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

«Την ίδια στιγμή που οι λοιμώξεις εκτοξεύονται, [ο αριθμός] ασθενών που εισάγονται στην εντατική [πραγματικά] μειώνεται», δήλωσε στο CNNi ο γενικός διευθυντής της Αρχής Υγείας της Δανίας. «Είναι περίπου 30 άτομα σε κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη στιγμή με διάγνωση Covid-19, σε έναν πληθυσμό 6 εκατομμυρίων».

Άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ανακοίνωσαν την άρση πολλών από τα μέτρα περιορισμού αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού τους και τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας.

Η Ισπανία πρόκειται να άρει το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους την επόμενη εβδομάδα, αφού επιβεβαιώσει πως τα επίπεδα μετάδοσης έχουν κορυφωθεί.

Πριν από λίγες μέρες, ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

«Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», είπε ο Ράιαν.

«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα» σημείωσε.

Πιθανά μελλοντικά μεγάλα κύματα COVID

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι με βάση τα μοντέλα, υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα μεγάλων κυμάτων μόλυνσης από τον COVID-19 στο μέλλον στη χώρα και τέτοια κύματα μπορεί να θεωρηθούν πιθανά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαλάρωσε τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της Covid-19 στη χώρα, λέγοντας ότι, ενώ η πανδημία δεν είχε τελειώσει, η Βρετανία πρέπει να μάθει να ζει με τον COVID.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού ήταν ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, μαζί με τη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού και τις αλλαγές στα πρότυπα ανάμειξης.

Η παραλλαγή Όμικρον τροφοδότησε μια έξαρση των μολύνσεων σε νέα υψηλά στο τέλος του περασμένου έτους, ωθώντας τον Τζόνσον να επαναφέρει ορισμένα περιορισμένα μέτρα, αλλά οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό.

Πλέον, άνοιξε ξανά πλήρως την οικονομία, επικαλούμενος το πρόγραμμα εμβολιασμού με ενισχυτικές δόσεις, τη διαθεσιμότητα αντιικών φαρμάκων και τη χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Όπως λένε οι ειδικοί, ωστόσο, ενώ κάθε χρόνο η κατάσταση του COVID θα βελτιώνεται, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πίσω και να εισαγάγει μέτρα.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά αβέβαια και τα μελλοντικά ξεσπάσματα και τα κύματα θα είναι πιθανότατα θορυβώδη, καθώς τα πράγματα ρυθμίζονται. Ένα σταθερό, προβλέψιμο μοτίβο... μπορεί να απέχει πολλά χρόνια», προειδοποιούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ