ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Στόλτενμπεργκ συνομιλεί με Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν για συντονισμό ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ουκρανική κρίση: Στόλτενμπεργκ συνομιλεί με Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν για συντονισμό ΝΑΤΟ-ΕΕ
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, επισημαίνει ο γγ της Συμμαχίας AP Photo/Virginia Mayo, File

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και προς συντονισμό των κινήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό από πολωνικής πλευράς ότι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας πρόκειται να έχουν συνάντηση στις 8 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

O Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων».

Σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter αναφέρει:

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων».

Από πλευράς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία, θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση και αυστηρές κυρώσεις.

«Καλή συζήτηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Συντονιζόμαστε για τις προετοιμασίες και την απάντηση στη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Αν και ελπίζουμε ακράδαντα ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση, οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση και αυστηρές κυρώσεις».

Σχετικά με την επικοινωνία των Στόλτενμπεργκ - Μακρόν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε:

«Επιδοκιμάζω την προσωπική του δέσμευση στη διττή προσέγγιση του ΝΑΤΟ για αποτροπή/άμυνα και διάλογο. Η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι το κλειδί σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν - Τζόνσον

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα για την Ουκρανία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και υπογράμμισε την ανάγκη «διατήρησης του διαλόγου για την αποκλιμάκωση [της κατάστασης]» όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν πρόκειται να επισκεφτεί τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.

Τριμερής Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας την Τρίτη στο Βερολίνο

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας θα συναντηθούν, εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο στις 8 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα, Σάββατο, στο πρακτορείο Reuters o βοηθός της πολωνικής προεδρίας Πάβελ Σζροτ, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία.

Τα σχόλια του Πολωνού αξιωματούχου επιβεβαίωσαν σχετική αναφορά της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Γερμανία συνομιλεί με το Παρίσι και την Βαρσοβία, σχετικά με τη διοργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας και της Πολωνίας στο Βερολίνο.

Ρωσική απογοήτευση, αλλά και διάλογος

Απογοητευμένη είναι η Ρωσία με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τον διάλογο. Παράλληλα αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχιστούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ». «Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ