ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Μακρόν - Μπάιντεν ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα

Συνομιλία Μακρόν - Μπάιντεν ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα
Η επίσκεψη στη Μόσχα έχει συντονιστεί μεν με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, παρ' όλα αυτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στη μακρά παράδοση της Γαλλίας να χαράσσει χωριστή πορεία στο γεωπολιτικό πεδίο Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν είχε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του σημερινού ταξιδιού του στην Μόσχα, σε μία επίσκεψη με υψηλό διακύβευμα. 

Σύμφων με πηγή της Γαλλικής Προεδρίας, η τηλεφωνική επικοινωνία, που διήρκεσε 40 λεπτά, επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιραστούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό ενόψει του ταξιδιού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, τροφοδοτώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Με σταθερό ζητούμενο να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει λόγο στις ευρύτερες διαπραγματεύσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας για την τρέχουσα κρίση και το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη, ο Μακρόν επισκέπτεται τη Μόσχα σε συνέχεια πολυάριθμων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πούτιν και την ουκρανική ηγεσία.

Σε μία ενδεχόμενη «γεύση» του κλίματος που έχει εισπράξει κατά τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αναχωρεί αισιόδοξος ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς αποκλιμάκωση, «δείχνοντας» όμως ταυτόχρονα και σε πιθανές παραχωρήσεις εκ μέρους της Δύσης.

Σε σύμπλευση με τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους η Γαλλία στέλνει μεν στρατεύματα στη Ρουμανία προς ενίσχυση της ασφάλειας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας έναντι του κινδύνου ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εντούτοις ο Μακρόν επιμένει στο διάλογο -και σταθερά επιδιώκει και τον ανεξάρτητο διάλογο της ΕΕ με τη Μόσχα. Ακριβώς η επιδίωξη να εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο με τον Πούτιν έχει συχνά εκνευρίσει ορισμένους εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Διαβάστε ακόμη:

Στη «φωλιά» του Πούτιν ο Μακρόν για να προσφέρει παραχωρήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ