ΚΟΣΜΟΣ

Προβλήματα για το Χάρβαρντ: Τρεις φοιτήτριες κατηγορούν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Προβλήματα για το Χάρβαρντ: Τρεις φοιτήτριες κατηγορούν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση
Οι τρεις μηνύτριες φωτογραφίζονται μπροστά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Μασαχουσέτη

Ένα σκάνδαλο ταράζει το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς τρεις προπτυχιακές φοιτήτριες του τμήματος ανθρωπολογίας, μηνύουν τη σχολή, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να προστατεύσει τους φοιτητές από τη σεξουαλική παρενόχληση και τις εκδικητικές διαθέσεις ενός καθηγητή.

Οι μηνύτριες Margaret Czerwienski, Lilia Kilburn και Amulya Mandava, κατηγορούν τον καθηγητή Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών Σπουδών και ανθρωπολογίας John Comaroff, ότι «φίλησε και χούφτωσε φοιτήτριες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προέβη σε σεξουαλικές αυθαιρεσίες και απείλησε να σαμποτάρει την καριέρα τους αν διαμαρτύρονταν», σύμφωνα με τη μήνυση που έδωσε στη δημοσιότητα το CNNi.

Η μήνυση αναφέρει επίσης ότι η αποτυχία του πανεπιστημίου να δράσει μετά τις αναφορές αυτές καταδεικνύει «μια θεσμική πολιτική αδιαφορίας: ένα σύστημα σχεδιασμένο να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο, τη φήμη του, και το εκπαιδευτικό προσωπικό που στηρίζει τη φήμη σε βάρος των φοιτητών του».

Σε δήλωσή του στο CNNi, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απάντησε ότι αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της αγωγής, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει «σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δίκαιη ή ακριβή αναπαράσταση των στοχαστικών μέτρων που έλαβε το Πανεπιστήμιο».

Ο καθηγητής από την πλευρά του, μέσω των δικηγόρων του, «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες, αρνούμενος ότι φίλησε ή άγγιξε απρεπώς οποιαδήποτε μαθήτρια.

Στην μήνυσή της, αναφέρεται ότι οι τρεις φοιτήτριες ανθρωπολογίας αντιμετώπισαν συνεχή εμπόδια από τη διοίκηση, στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν τη δράση του καθηγητή, ενώ δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσει την υποστηριζόμενη ως συμπεριφορά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ