ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Υψηλός και επικείμενος ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής- Στο κενό η επικοινωνία Μπάιντεν

Ουκρανική κρίση: Υψηλός και επικείμενος ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής- Στο κενό η επικοινωνία Μπάιντεν
ΗΠΑ: Η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ανοικτή AP Photo/Vadim Ghirda

Αμφίβολη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή, απομακρύνοντας πολίτες από τη χώρα, ενώ η Μόσχα αρνείται σταθερά ότι έχει πρόθεση για πόλεμο.

Όπως εκτιμά σε νεότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος, δικαιολογώντας την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση.

Βρετανία: Πολύ πιθανή η επίθεση στην Ουκρανία

Παράλληλα, και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν με προειδοποιήσεις

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους τους, ωστόσο είναι εξίσου προετοιμασμένες και για «άλλα σενάρια» απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών το Σάββατο.

Στο τηλεφώνημα διάρκειας 62 λεπτών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας».

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορα σοβαρό αντίτιμο» εάν το Κρεμλίνο επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η ωριαία συνομιλία των δύο ηγετών ήταν «επαγγελματική και ουσιαστική», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το CNNi, αλλά «δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας» είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας:

«Αλλά είμαστε επίσης ξεκάθαροι για τις προοπτικές της κατάστασης, δεδομένων των προφανών βημάτων που κάνει η Ρωσία σε κοινή θέα, ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να μην δώσουμε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία να αποφύγει μια ενέργεια που πιστεύουμε ότι θα ήταν καταστροφική. Όπως πάντα λοιπόν, συνεχίζουμε σε δύο μονοπάτια».

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε τις προτάσεις των ΗΠΑ τόσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας όσο και για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, αλλά σημείωσε:

«Παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιδιώξει τους στόχους της διπλωματικά».

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ μετέφεραν ορισμένες από τις δυνάμεις τους από την Ουκρανία και διέταξαν την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της πρεσβείας τους στο Κίεβο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του να εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ την Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία «να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες 24 έως 48 ώρες».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την απόφασή της να «βελτιστοποιήσει» τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία, φοβούμενη «προβοκάτσιες» από το Κίεβο ή κάποια άλλη πλευρά.

Τι είπαν Μακρόν - Πούτιν

Παράλληλα, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε το Σάββατο με τον Ρώσο πρόεδρο για 1 ώρα και 40 λεπτά.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν διαφορετικούς δρόμους για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και συνέχισαν τη συζήτησή τους για τις συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη. Και οι δύο εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο σε αυτά τα δύο σημεία», ανέφερε η ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν μετέφερε τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων του στον συνομιλητή του και, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι «ο ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια κλιμάκωση».

Τι λέει το Κρεμλίνο για τις συνομιλίες

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουρσακόφ -σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής- περιέγραψε επίσης την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ως «ισορροπημένη και επαγγελματική», αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Ο Ουσάκοφ είπε ότι «η συνομιλία διεξήχθη σε ένα κλίμα υστερίας σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από αμερικανούς αξιωματούχους, όλοι το ξέρουν αυτό».

«Η πίεση γύρω από το θέμα της εισβολής έγινε συντονισμένα και η υστερία έφτασε στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι είναι αφοσιωμένος στη διπλωματική οδό και διατύπωσε μια σειρά από σκέψεις που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται σε πολλές από τις ανησυχίες της Ρωσίας.

Όμως, συμπλήρωσε ο Ουσάκοφ, ο Πούτιν είπε ότι η Δύση αγνόησε τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προμηθεύουν σε μεγάλη κλίμακα» την Ουκρανία με νέα όπλα και ενθαρρύνουν προκλήσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Η ρωσική πλευρά, φυσικά, θα αναλύσει προσεκτικά τις σκέψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν και αναμφίβολα θα τις λάβει υπόψη, αλλά δυστυχώς οι σκέψεις αυτές δεν επηρεάζουν τα κεντρικά, βασικά στοιχεία των ρωσικών πρωτοβουλιών για την επέκταση του ΝΑΤΟ, για τη μη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κρούσης στο ουκρανικό έδαφος και την επιστροφή του ΝΑΤΟ στο καθεστώς του 1997», είπε ο Ουσάκοφ.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν πως έγινε επιχείρηση σε ρωσικά χωρικά ύδατα

Με φόντο την επικοινωνία Πούτιν - Μπάιντεν η Ρωσία υποστήριξε το Σάββατο ότι καταδίωξε ένα αμερικανικό υποβρύχιο σε ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα», απαντά στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Δεν αληθεύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί για επιχειρήσεις μας στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας», ανέφερε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάιλ Ρέινς.

«Δεν θα σχολιάσω την ακριβή τοποθεσία των υποβρυχίων μας, αλλά πετάμε, πλέουμε και επιχειρούμε με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε ετοιμότητα ο στρατός της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία — την οποία περιέγραψε ως «επιτιθέμενη» — δεν θα καταλάβει καμία ουκρανική πόλη εάν επιχειρήσει να εισβάλει στη χώρα.

Σε δήλωσή του, ο Ρέζνικοφ είπε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι απολύτως έτοιμες να αντεπιτεθούν και δεν θα παραδώσουν τα ουκρανικά εδάφη», καθώς οι φόβοι για ρωσική εισβολή αυξάνονται μεταξύ των διεθνών συμμάχων της χώρας.

Το 2014, ο Ρέζνικοφ είπε ότι οι Ουκρανοί «δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμοι να αντισταθούν σε κάποιον με τον οποίο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι χθες», αλλά «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική» τώρα. Αυτό ήταν το έτος κατά το οποίο η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι όσοι έχουν κοιτάξει στα μάτια τους στρατιώτες μας τουλάχιστον μία φορά είναι σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί το 2014, ο επιτιθέμενος δεν θα καταλάβει ούτε το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο ή οποιαδήποτε άλλη πόλη», είπε ο Ρέζνικοφ.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει τον πιο ισχυρό στρατό της τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε ότι η χώρα ενισχύθηκε επίσης από την «άνευ προηγουμένου υποστήριξη» που έλαβε από διεθνείς εταίρους, περιγράφοντάς την ως τη μεγαλύτερη από την ανεξαρτησία της χώρας.

Επέκρινε έντονα τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι «η Ουκρανία σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία», χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους».

«Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να εξαλείψουμε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε ο Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία σχεδιάζει «να ακολουθήσει έναν πολιτικό και διπλωματικό δρόμο» για να ανακτήσει τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, πρόσθεσε.

Προέτρεψε τους Ουκρανούς να «παραμείνουν ήρεμοι» ενόψει των αυξανόμενων προειδοποιήσεων για επικείμενη ρωσική εισβολή, εκτιμώντας ότι η ηρεμία είναι «το κύριο όπλο που μπορεί να μας παράσχει μια σταθερή βάση για άμυνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ