ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία προετοιμάζεται στρατιωτικά - Παρέλαβε πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά

Η Ουκρανία προετοιμάζεται στρατιωτικά - Παρέλαβε πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά
Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις AP Photo/Michael Probst

Η Ουκρανία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της με τη βοήθεια συμμάχων από τη Δύση καθώς φοβάται ρωσική εισβολή. 

Η χώρα παρέλαβε αεροπορικώς την Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά από τη Λιθουανία.

Νωρίτερα, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε.

Το Κίεβο απέκτησε επίσης ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

Έκκληση για οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες την Κυριακή.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συνομιλία, είπε στο CNNi ότι ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την κλήση για να προτείνει «συγκεκριμένες ιδέες για τη μείωση της ρωσικής απειλής για την Ουκρανία».

Αυτές περιελάμβαναν ανανεωμένες εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον να παράσχει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πιο προηγμένων όπλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ισχυρή οικονομική υποστήριξη -σύμφωνα με τα λόγια του αξιωματούχου- «θα έδειχνε στον Πούτιν ότι η Δύση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης του Πούτιν δεν θα αποφέρει καρπούς».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από τον Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απίθανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεναπό την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «γρήγορα και αποφασιστικά» στην περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σημασία συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ότι παραμένουν στο «τραπέζι» του διπλωματικού διαλόγου.

Σε Κίεβο και Μόσχα ο Σολτς

Σημειώνεται πως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο σήμερα Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας.

«Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο», θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ