ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Νεύμα» Λαβρόφ για συνέχιση διαβουλεύσεων πριν την άφιξη Σολτς στη Μόσχα

Ουκρανία: «Νεύμα» Λαβρόφ για συνέχιση διαβουλεύσεων πριν την άφιξη Σολτς στη Μόσχα
«Αναμμένες» κρατά τις μηχανές των αρμάτων του ο Βλαντίμιρ Πούτιν στα σύνορα της Ουκρανίας AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Με την Ουκρανία υπό ασφυκτικό ρωσικό στρατιωτικό κλοιό, η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Δύση σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας», που η απαιτεί. Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ ωστόσο επιμένουν πως μία επίθεση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι πλέον πιθανή ανά πάσα στιγμή εντός του επόμενου 48ώρου.

Η Ρωσία έστειλε το «μήνυμά» με μία ως φαίνεται προσεκτικά προετοιμασμένη on camera συνομιλία των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Κρεμλίνο, με το «γεράκι» της ρωσικής διπλωματίας να δηλώνει πως τα περιθώρια της διπλωματίας δεν έχουν εξαντληθεί και να εμφανίζεται να συμβουλεύει τον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει το διάλογο με τη Δύση.

Κι αυτό ενόσω ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, βρισκόταν στην Ουκρανία για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν έλθει αύριο, Τρίτη, ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για μία συνάντηση, στην οποία πολλοί διέκριναν -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- ένα ύστατο «παράθυρο» διπλωματίας ειδικά με τις άκαρπη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν εντός του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια στιγμή που η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές από δύναμη άνω των 130.000 Ρώσων στρατιωτών, και πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που η Ρωσία απαιτεί από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ -παρόλο που οι απαντήσεις που έχουν δοθεί εκ μέρους Συμμαχίας και ΕΕ κρίνονται «μη ικανοποιητικές» στο σκέλος των βασικών αιτημάτων.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Κρεμλίνο με τις... απαραίτητες αποστάσειςAlexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Λαβρόφ προς Πούτιν: Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

«Εκτιμώ ότι οι δυνατότητες απέχουν μακράν από το να έχουν εξαντληθεί» δήλωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τη Δύση. «Θα πρότεινα να τις συνεχίσουμε και να τις εντατικοποιήσουμε» ανέφερε για να προσθέσει πως δεν μπορούν ωστόσο να συνεχιστούν επ' άπειρον.

«Καλώς» ήταν η απάντηση που ήλθε διά στόματος Πούτιν μπροστά στις κάμερες.

Η τηλεοπτική συνομιλία Πούτιν-Λαβρόφ αποτελεί ενδεχομένως, κατά την ανάγνωση των New York Times, ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την απειλή της εισβολής στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να αποσπάσει διπλωματικές παραχωρήσεις από τη Δύση, αντί να προχωρήσει άμεσα σε στρατιωτική δράση.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει καταρτίσει προσχέδιο απάντησης δέκα σελίδων, το οποίο τελεί υπό οριστικοποίηση και επίκειται να εγκριθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμβουλος του Πούτιν είχε δηλώσει το Σάββατο πως προσεχώς η Ρωσία θα δημοσιοποιήσει την απάντηση, όπως άλλωστε είχε κάνει και με τα σχέδια συμφωνιών που κατέθεσε τον Δεκέμβριο προς διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως αυτό θα συμβεί «έγκαιρα».

Διπλή αποστολή Σολτς σε Ουκρανία και Ρωσία

Η στιχομυθία Πούτιν-Λαβρόφ μπροστά στις κάμερες ήλθε καθώς αναμένεται στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος εισέρχεται πλέον στη διπλωματική «γραμμή του πυρός» έχοντας δεχθεί από την έναρξη της κρίσης κύμα επικρίσεων για σιγή, αντιφατικά μηνύματα ιδίως στο καυτό ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2, έως και διαλλακτική γραμμή έναντι της Μόσχας.

Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας έχουν «κατεβάσει» τον πήχη των προσδοκιών για οποιουδήποτε είδους συμφωνία μεταξύ των Σολτς και Πούτιν, αναφέροντας πως βασικό ζητούμενο είναι να παραμείνει ανοιχτός ο διαύλος της διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt, ο Σολτς θα μπορούσε να επισημάνει ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή στο εγγύς μέλλον. Ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο του οποίου η Ρωσία θα λάμβανε τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία «τα επόμενα δέκα χρόνια» έχει συζητηθεί στον κύκλο του Όλαφ Σολτς ως «νοητικό πείραμα» και όχι ως συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη» τόνισε ο Σολτς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου και επιχείρησε να «εξευμενίσει» την ουκρανική ηγεσία, η οποία δεν έχει κρύψει την οργή της σχετικά με την άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία με αμυντικά όπλα, αλλά και να λάβει πιο σαφή στάση ως προς τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον Nord Stream 2 ως γεωπολιτικό όπλο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στον Όλαφ ΣολτςAP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να «αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» και «να λάβει άμεσα βήματα προς αποκλιμάκωση», ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα το Κίεβο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Στο πεδίο-κλειδί της συνάντησης, τον Nord Stream 2 που αποτελεί και βασικό πεδίο τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από πλευράς του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό ως «γεωπολιτικό όπλο».

«Έχουμε διαφωνίες ως προς τις εκτιμήσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως πρόκειται για γεωπολιτικό όπλο» δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον του Σολτς, ο οποίος έχει αρνηθεί να μιλήσει ξεκάθαρα για το «τέλος» του Nord Stream 2 εφόσον η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά -αρκούμενος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ να δηλώσει πως η αντίδραση θα είναι σκληρή και συντονισμένη.

Εάν είναι βάσιμοι οι φόβοι και οι δραματικές προειδοποιήσεις εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς ότι επίκειται άμεσα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ενδεχομένως ακόμη και την Τετάρτη-, ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος Δυτικός ηγέτης που θα έχει την ευκαιρία να επιχειρήσει να πείσει κατ' ιδίαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ανάλογη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα απέτυχε ως φαίνεται να παράξει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναλαμβάνει ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε στο παρελθόν με το ΝΑΤΟ να έχει φθάσει τελικά στο «κατώφλι» της, και να καταδεικνύει πως συνομιλητή θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς για τη Μόσχα η Συμμαχία είναι προέκταση των ΗΠΑ.

Υποβαθμίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ως προς το ζήτημα του ΝΑΤΟ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμήνυσε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως η Ουκρανία δεν θα σταματήσει να επιδιώκει την ένταξή της στις δομές της Συμμαχίας. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να μειώσουν την ένταση με τη Ρωσία λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν στην ατζέντα τους.

«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη Συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας.

Παρά τη επαναδιατύπωση από τον Ουκρανό πρόεδρο της πάγιας θέσης της χώρας του, τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δίωρη συνάντηση Σολτς-Ζελένσκι στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες υποβάθμισαν την πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία στο άμεσο μέλλον.

«Το ζήτημα της ένταξης [της Ουκρανίας] σε συμμαχίες ουσιαστικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Σολτς για να προσθέσει: «Και γι' αυτό είναι περίεργο να παρατηρούμε ότι η ρωσική κυβέρνηση κάνει κάτι που πρακτικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη θέμα μεγάλων πολιτικών προβλημάτων».

«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα: Το ότι κάτι που δεν είναι καν στην ατζέντα γίνεται θέμα» συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης πως «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ενώ σε μία προσπάθεια να «εξευμενίσει» την ουκρανική ηγεσία, η οποία δεν έχει κρύψει την οργή της για την άρνηση του Βερολίνου να την προμηθεύσει με όπλα, αλλά και να λάβει πιο σαφή στάση ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Ζελένσκι είπε από την πλευρά του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα μακροπρόθεσμο «όνειρο», όχι όμως ο απόλυτος στόχος: «Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ο απόλυτος στόχος. Αυτή δεν είναι ένα ερώτημα που τίθεται από εμάς».

«Το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας θα αποφασιστεί στην Ουκρανία» σχολίασε και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει «εγγυήσεις» που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή την αρχιτεκτονική για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ζελένσκι και Σολτς υποβαθμίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Τζόνσον καλεί Πούτιν να κάνει «ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό»

Με τη Βρετανία να θεωρεί εξίσου με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως μία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μπορεί να είναι άμεση, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία.

Κατά τον Τζόνσον, η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» και μία ρωσική εισβολή είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω» εκτίμησε ο Τζόνσον μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο [...] προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος» συνέχισε.

Παρόλο που το Κίεβο έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μίας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «Υπάρχουν περίπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να έχει εντός της ημέρας νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν.

Για πιθανή εισβολή της Ρωσίας ανά πάσα στιγμή μίλησε και η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λιζ Τρας, κατόπιν συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBR στο Λονδίνο.

«Οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή και προτρέπουμε το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε επίσης σήμερα πως η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNNi. «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των συμμαχικών κινήσεων προς θωράκιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προσγειώθηκαν σήμερα στην Πολωνία άλλα οκτώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ