ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση - Ζελένσκι: «Μας λένε ότι την Τετάρτη θα γίνει ρωσική εισβολή»

Ουκρανική κρίση - Ζελένσκι: «Μας λένε ότι την Τετάρτη θα γίνει ρωσική εισβολή»
«Και το Ντονμπάς και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Μόνο με διπλωματικό τρόπο. Δεν επιβουλευόμαστε οτιδήποτε ανήκει σε άλλον, αλλά δεν θα δώσουμε κι ό,τι μας ανήκει» δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακηρύσσει ημέρα ενότητας του ουκρανικού λαού την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία πιθανολογείται εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της χώρας, τουλάχιστον κατά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή, το δίκτυο CBS μεταδίδει ότι ρωσικές μονάδες κοντά στην Ουκρανία έχουν λάβει θέσεις μάχης, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έκλεισε οριστικά και το επαπομείναν διπλωματικό προσωπικό μεταφέρεται στη δυτική Ουκρανία.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Σε διάταγμα που αναρτήθηκε ακολούθως στον δικτυακό τόπο της ουκρανικής προεδρίας αναφέρεται ότι η 16η Φεβρουαρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικής ενότητας, κατά την οποία οι σημαίες της Ουκρανίας θα υψωθούν σε όλα τα δημόσια κτήρια και ο εθνικός ύμνος θα ακούγεται παντού στις 10 το πρωί.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα» προς ενίσχυση του ηθικού και της συνoχής της ουκρανικής κοινωνίας απέναντι σε αυξανόμενες υβριδικές απειλές, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, ηθική και ψυχολογική πίεση στην εθνική συνείδηση.

Παράλληλα, κάλεσε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα εγκατέλειψαν την Ουκρανία, να επιστρέψουν στη χώρα εντός 24ώρου.

«Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Σας καλώ να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας» τόνισε.

Παρά το «νεύμα» περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τη Δύση που διεφάνη ότι ήλθε σήμερα από τη Μόσχα, αλλά και τον υπαινιγμό της ίδιας της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το «όνειρο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιμένουν πως μία επίθεση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή εντός του επόμενου 48ώρου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σήμερα μιλώντας διαδοχικά στα δίκτυα CNNi και MSNBC πως η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. «Εάν θελήσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πιθανώς και κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας.

Το διάγγελμα Ζελένσκι

«Μεγάλε λαέ, μιας μεγάλης χώρας! Αντιμετωπίσαμε σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις, που απαιτούν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και συγκεκριμένες ενέργειες από εμένα και τον καθένα μας.

Απειλούμαστε με έναν μεγάλο πόλεμο και μας θέτουν για άλλη μια φορά την ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όμως το κράτος μας σήμερα είναι πιο δυνατό από ποτέ.

Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Και το Ντονμπάς και η Κριμαία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Μόνο με διπλωματικό τρόπο. Δεν επιβουλευόμαστε οτιδήποτε ανήκει σε άλλον, αλλά δεν θα δώσουμε κι ό,τι μας ανήκει.

Έχουμε έναν καταπληκτικό στρατό. Τα αγόρια μας έχουν μοναδική εμπειρία μάχης και σύγχρονα όπλα. Ο στρατός μας είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Είμαστε σίγουροι για τις ένοπλες δυνάμεις μας, και ο στρατός μας πρέπει επίσης να αισθάνεται την υποστήριξή μας, την ομοψυχία μας και την ενότητά μας. Η βάση του στρατού μας είναι η εμπιστοσύνη του λαού μας και η ισχυρή οικονομία.

Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Θα την κάνουμε ημέρα ενότητας. Το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Σήμερα το απόγευμα θα αναρτήσουμε παντού την εθνική μας σημαία, θα βάλουμε γαλαζοκίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας.

Έχουμε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Θέλουμε ελευθερία και είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε. Δεκατέσσερις χιλιάδες μαχητές και πολίτες που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο μας παρακολουθούν από τον ουρανό. Δεν θα προδώσουμε τη μνήμη τους.
Όλοι θέλουμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι και η ευτυχία αγαπά τους δυνατούς. Δεν είχαμε ποτέ την δυνατότητα να τα παρατήσουμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε.
Αγαπάτε την Ουκρανία! Είμαστε ειρηνικοί! Είμαστε δυνατοί! Είμαστε μαζί!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ