ΚΟΣΜΟΣ

Ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

Ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία
O βασιλιας της Ισπανίας, Φίλιππος REUTERS

Μια τελευταία προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ανακοίνωσε σήμερα πως θα κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters σήμερα ο βασιλιάς Φίλιππος έχει προγραμματίσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κόμματα προκειμένου να λήξει το καθεστώς ακυβερνησίας που διαρκεί πάνω από 4 μήνες.

Η επίσημη διορία για το σχηματισμό κυβέρνησης λήγει στις 2 Μάιου. Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία τα τις επόμενες ώρες θα είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί εγκαίρως η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ύστερα από τις εκλογές του Δεκεμβρίου που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή η Ισπανία βρίσκεται ήδη στον 5ο μήνα χωρίς κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, παραμένει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού απέρριψε πρόταση από τον βασιλιά για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του αρνούνται να αναγνωρίσουν το κοινοβούλιο που προέκυψε από της εκλογές ή έστω να διαπραγματευτούν με τους βουλευτές, Το νέο κοινοβούλιο έχει προσφύγει κατά της κυβέρνησης στα δικαστήρια ενώ με τη σειρά του δεν αναγνωρίζει τον κ. Ραχόι σαν πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ