ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την Κριμαία - «Υπάρχει ακόμα κίνδυνος εισβολής»

Ουκρανική κρίση: Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την Κριμαία - «Υπάρχει ακόμα κίνδυνος εισβολής»
Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή AP Photo/Andrew Marienko

Επιχειρεί να αποκλιμακώσει την κρίση με την Ουκρανία η Ρωσία για δεύτερη μέρα, καθώς ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας πως αποσύρονται στρατεύματα από την προσαρτημένη Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών ασκήσεων. Την ίδια ώρα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και η Δύση προειδοποιούν πως ο κίνδυνος για εισβολή παραμένει ορατός

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή, με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να έδιναν την σημερινή ημέρα ως πιθανή για εισβολή.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι:

«Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τρένα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τρένο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Και χτες, Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη “μερικήαποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Όπως είχε γίνει γνωστό, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Σταθερή η κατάσταση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.

Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

Οι αμφιβολίες της Δύσης

Πάντως, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

«Δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επί του παρόντος για αυτή την απόσυρση», είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News.

«Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της», πρόσθεσε.

«Τα σημάδια που έρχονται από τη Μόσχα σχετικά με την προθυμία να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διπλωματικές προσπάθειες... δίνουν κάποιους λόγους για επιφυλακτική αισιοδοξία. Αλλά, φυσικά, θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τι συμβαίνει στο έδαφος και αν αυτό αντανακλάται σε κάποια πραγματική αποκλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης επί του πεδίου» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Και ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Μόσχα στέλνει αντιφατικά μηνύματα και ο κίνδυνος εισβολής δεν έχει παρέλθει.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι διακρίνεται ρωσικό «άνοιγμα» σε περαιτέρω διαβουλεύσεις, γεγονός που χαρακτηρίζει σαφώς θετικό, όμως τονίζει ότι οι πληροφορίες που έρχονται στη βρετανική κυβέρνηση υποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να καταρτίζει σχέδια εισβολής.

«Οι πληροφορίες που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικές. Έχουμε ρωσικά νοσοκομεία εκστρατείας να στήνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία, μόνο γι' αυτό που μπορεί να ερμηνευτεί ως προετοιμασία εισβολής» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Η Γαλλία από πλευράς της χαιρέτισε ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές περί απόσυρσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν.

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μία ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες» δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Ο ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

Μπάιντεν: Η εισβολή είναι ακόμα πιθανή

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένα σκληρό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς διαμήνυσε κατ' επανάληψη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ουάσινγκτον είναι εξίσου έτοιμη για τη διπλωματία, όσο και για κάθε ενδεχόμενο.

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, μία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας παραμένει πιθανή και οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες ό,τι και αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι για τη διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τους εταίρους και συμμάχους μας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας συνολικά στην Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει μία ευδιάκριτη πιθανότητα. Αυτή ήταν προσέγγισή μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, και αυτή παραμένει» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ο Μπάιντεν επανέλαβε, πως δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν σε ουκρανικό έδαφος, όμως διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ» και η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα ενισχυθεί περαιτέρω.

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επιστρέφουν στις βάσει τους. Οι αναλυτές μας υποδεικνύουν ότι παραμένουν σε θέσεις απειλητικές [έναντι της Ουκρανίας], και παραμένει το γεγονός ότι 150.000 στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, και μία εισβολή είναι ακόμα πιθανή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ:

«Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν τα στρατιωτικά και κυβερνητικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου του Κιέβου με ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών πριν περάσουν τα τανκς πάνω από τα σύνορα. Την ίδια στιγμή ρωσικά αμφίβια πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να εισβάλουν στη νότια ακτογραμμή της Ουκρανίας».

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Ακολούθως, π Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε κατόπιν της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα ότι η Ρωσία αποφάσισε «να αποσύρει μερικώς στρατεύματα».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε πως η Δύση «πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επαναλαμβάνοντας ότι καταστρατηγήθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν μεταψυχροπολεμικά περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, το οποίο 30 χρόνια αργότερα «έχει βρεθεί ακριβώς στο κατώφλι» της.

EPA / SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL

Και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί «τώρα» -παρόλο που σε κάθε περίπτωση η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέχει μακράν από την εκκίνηση της όποιας διαδικασίας ένταξης, και η ίδια η Συμμαχία επί της ουσίας υπεραμύνεται εν συνόλω την πολιτική ανοιχτών θυρών και όχι αυτή καθαυτή τη μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στις δομές της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, ο Πούτιν παρέπεμψε σε προγενέστερο σχόλιο του Όλαφ Σολτς ότι η γενιά του δεν μπορεί να διανοηθεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη -όμως σημείωσε ότι η ήπειρος έχει «ζήσει» τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, τον οποίο και κατά τον ίδιον πυροδότησε το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό έθεσε επί τάπητος προτάσεις για την εκκίνηση μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επ' αυτού επανέλαβε πως δεν έχει δοθεί «εποικοδομητική απάντηση» στις ρωσικές προτάσεις, εντούτοις προσέθεσε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν θέσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν βάση συζήτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ