ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία- Η Ζαχάροβα ειρωνεύεται τους Δυτικούς: «Πότε θα εισβάλουμε; Θέλω να προγραμματίσω διακοπές»

Ουκρανία- Η Ζαχάροβα ειρωνεύεται τους Δυτικούς: «Πότε θα εισβάλουμε; Θέλω να προγραμματίσω διακοπές»
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε περιπαικτικά από τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης να δώσουν το πρόγραμμα των «επικείμενων εισβολών» της Ρωσίας στην Ουκρανία Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν που σάρκαζε την Δύση για τις πληροφορίες περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε συγκεκριμένα από τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμα των «επικείμενων εισβολών» της Ρωσίας στην Ουκρανία για το τρέχον έτος.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τα Μέσα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας: Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας για το έτος. Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου», είπε στο κανάλι της στο Telegram.

Την περασμένη εβδομάδα, αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πληροφορίες από ανώνυμες πηγές στους κόλπους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία μπορεί να εξαπέλυε επιχείρηση κατά της Ουκρανίας σήμερα, 16 Φεβρουαρίου.

Οι πηγές αυτές διευκρίνιζαν ωστόσο πως η αναφορά μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας παραπληροφόρησης.

Οι εφημερίδες είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αναφέροντας συγκεκριμένες ώρες για την εισβολή μέσα στην περασμένη νύχτα.

«Η νύχτα πέρασε όπως συνήθως. Κοιμηθήκαμε ειρηνικά. Το πρωί αρχίσαμε την ημέρα ήρεμα και επαγγελματικά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες επαφές με ξένες χώρες στη διάρκεια της νύχτας, απάντησε: «Δεν συνηθίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με ξένες χώρες τη νύχτα».

«Δεν θα έλεγα πως αυτό μας διασκεδάζει, όμως ασφαλώς μας αφήνει βαθιά αμήχανους», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες»

Τις πληροφορίες της Δύσης για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σήμερα Τετάρτη, είχε σαρκάσει προ ημερών και ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ρώτησε αστειευόμενος «τι ώρα υποτίθεται ότι θα γίνει ο πόλεμος», είχε αναφέρει το Κρεμλίνο.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»

Ο ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ