ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Δύσης πριν το διάγγελμα

Ουκρανική κρίση: Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Δύσης πριν το διάγγελμα
AP Photo/Ken Blaze

'Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία έχει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της ηγεσίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το διάγγελμα αναμένεται στις 23:00, ώρα Ελλάδος, απόψε και, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε μια «ενημέρωση για τις συνεχείς προσπάθειές μας να επιδιώξουμε την αποτροπή και τη διπλωματία, καθώς και για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις από επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες σήμερα, Παρασκευή, αποτελούν παράδειγμα ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση ως πρόσχημα για πόλεμο.

«Αν η Ρωσία δεν εισβάλει, θα είμαστε ανακουφισμένοι» είπε στους δημοσιογράφους

Ο Μπάιντεν συμμετείχε επίσης σε μια συνάντηση που είχε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με μέλη του Κογκρέσου που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Ενημέρωσε για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και επανέλαβε το έργο που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Χάρις συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και την πρωθυπουργό της Εσθονίας στο Μόναχο της Γερμανίας. Αυτή η συνάντηση ήταν μέρος της εκτεταμένης δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις με τους Συμμάχους για μια ενιαία προσέγγιση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες συζήτησαν την ετοιμότητά τους για μια ταχεία διατλαντική απάντηση σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω προσαρμογών στη στάση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων και της εφαρμογής οικονομικών κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές.

Καθώς συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε νωρίτερα, ότι οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 48 ώρες είναι μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να δημιουργήσει «στημένες προκλήσεις» για να δικαιολογήσει περαιτέρω «επιθετικότητα».

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24/48 ωρών εντάσσονται σε ένα σενάριο που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην ανάγκη απάντησης στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

«Το γεγονός είναι ότι παρά τα όσα είπε η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες για την απόσυρση των δυνάμεων από τα σύνορα, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, βλέπουμε πρόσθετες δυνάμεις να πηγαίνουν στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων αιχμής που θα ήταν μέρος οποιασδήποτε επίθεσης. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση, ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.00-190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία σε σχέση με 100.000 στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία δεν συμμετείχε η Ρωσία.

«Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να καταστήσουν σαφές ότι υπάρχει διπλωματικό μονοπάτι προς τα εμπρός, αλλά «ανησυχούν βαθιά» ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί αυτόν τον δρόμο.

«Αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος, ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί, οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, μέσω διπλωματίας, ανησυχούμε βαθιά ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία πρότεινε τη Φινλανδία ή τη Γενεύη για να φιλοξενήσουν μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο τους έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν κάποια πρόοδο σε διπλωματικό επίπεδο.

Αποκλιμάκωση ζήτησε ο Όστιν από τον Ρώσο ομόλογό του

Την ίδια ώρα, αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

«Ο Όστιν ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Λόιντ Όστιν. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τότε ότι οι υπουργοί «συζήτησαν την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Ρωσία στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ