ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ και Βρετανία καταδικάζουν την απόφαση Πούτιν - Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώνει ο Τζόνσον

ΝΑΤΟ και Βρετανία καταδικάζουν την απόφαση Πούτιν - Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώνει ο Τζόνσον
«Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία» δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Τη διεθνή καταδίκη προκαλεί η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά την κοινή δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνει λόγο για «περαιτέρω υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Καταδικάζω την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ" και της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ". Αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος» δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας» προσθέτει.

«Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία» σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις Τζόνσον για κυρώσεις κατά της Μόσχας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατήγγειλε επίσης την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας και «αποκήρυξη» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

«Αυτό είναι σαφέστατα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι αποκήρυξη των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θεωρώντας αυτό «κακό οιωνό» για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αύριο, Τρίτη.

Από την πλευρά της, η υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η ρωσική αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δείχνει κατάφωρη περιφρόνηση των δεσμεύσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί περαιτέρω επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου

«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων από την Ρωσία», τόνισε η κ. Τρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ