ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κομβόι στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ρωσία: Κομβόι στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία
Για εισβολή σε ολόκληρο το Ντονμπάς προετοιμάζεται ο Πούτιν Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το ρωσικό κοινοβούλιο την έγκριση να στείλει στρατεύματα εκτός Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), ψήφισαν ομόφωνα εγκρίνοντας στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εκτός Ρωσίας, επισημοποιώντας ουσιαστικά μια ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στις περιοχές των ανταρτών. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές. Σύμφωνα με το προεδρείο, η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής.

Για εισβολή σε ολόκληρο το Ντονμπάς προετοιμάζεται ο Πούτιν

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να κινείται προς πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι θα στηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο σύνολο του Ντονμπάς, δηλαδή τις διεκδικήσεις τους και επί των εδαφών της επαρχίας που σήμερα ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε, μιλώντας στους δημοσιγράφους, ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα διευρυμένα «σύνορα» των δύο περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αναγνωρίσαμε τα 'κράτη'. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, περιλαμβανομένου του Συντάγματος» ανέφερε ο Πούτιν μιλώντας στον ρωσικό Τύπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εντός των συνόρων που αρχικά οι ίδιοι ανακήρυξαν «λαϊκή δημοκρατία» και αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Επειδή μεγάλα τμήματα αυτών των περιοχών έκτοτε έχουν ανακτηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου, η δήλωση της Ρωσίας ερμηνεύεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσπάθειες επέκτασης της αποσχισθείσας περιοχής με τη βία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτονομιστών -οι οποίοι δεν ελέγχουν στην παρούσα φάση το σύνολο του Ντονμπάς- ως πρόφαση για ευρύτερης κλίμακας επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.

Οι αυτονομιστές ελέγχουν σήμερα περιοχές γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντίστοιχα και μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας στα ανατολικά.

Το υπόλοιπο τμήμα του Ντονμπάς, σχεδόν το 50% των εδαφών του εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Στις περιοχές αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου συμπεριλαμβάνεται και η Μαριούπολη και τα γύρω χωριά, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 100.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ