ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν - Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις (vids)

Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν - Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις (vids)
Μία δραματική ημέρα ξημέρωσε στο Κίεβο. Απεσταλμένοι του CNNi μετέδωσαν ότι ακούγονται εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα Screengrab Associated Press

Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα περί τις 5.00 ώρα Ελλάδος την 24η Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, το Χάρκοβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Ο ανταποκριτής του CNN Μάθιου Τσανς μετέδωσε τον ήχο εκρήξεων στο Κίεβο, χωρίς να είναι σαφές από πού προήλθαν.

cb11cb8c-8df5-436d-85b1-f87824c82f29.jpg
Ο απεσταλμένος του CNNi Μάθιου Τσανς μεταδίδει από το Κίεβο

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Ζωντανή εικόνα αυτή τη στιγμή από το Κίεβο

Ανησυχία για τους Έλληνες στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη στην οποία βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρο,υ Βλαντίμιρ Πούτιν, για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης.

Στη Μαριούπουλη βρίσκεται συμπαγής ελληνικός πληθυσμός περί των 100.000 ατόμων. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πολη της Ουκρανίας.

Της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είχε προηγηθεί αίτημα εκ μέρους της ηγεσίας των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ προς τη Ρωσία για στρατιωτική συνδρομή έναντι «ουκρανικής επιθετικότητας» -ακριβώς το πρόσχημα για εισβολή και επίθεση. Τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν επίσης διαρκώς πληροφορίες περί «ουκρανικών επιθέσεων» στο Ντονμπάς, ενώ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί ιστότοποι της Ουκρανίας δέχονταν μαζικές επιθέσεις.

Περίπου μία ώρα προ του διαγγέλματος Πούτιν είχε κλείσει ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας. Κατόπιν της έναρξης της επιχείρησης, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία λόγω του υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια των πτήσεων.

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το διάγγελμα Πούτιν

Στο διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η «προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας», διατεινόμενος ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία.

Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία, κάνοντας συγκέκριμενα λόγο για «ειδική στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας.

Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα βαρύνει το «ουκρανικό καθεστώς», ενώ «διαβεβαίωσε» πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους.

Σε περίπτωση ξένης ανάμειξης διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως.

Μπάιντεν: Ο κόσμος θα απαιτήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία τόνισε πως θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα ανακοινώνοντας τις περαιτέρω κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την «επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής της G7, όπως μεταδίδει η Κέτιλαν Κόλινς του CNNi.

Για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σοβαρή απειλή στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια έκανε λόγο στην πρώτη αντίδρασή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία θα συνεδριάσει για τη ρωσική επίθεση που θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές αμάχων.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ειρηνικές πόλεις δέχονται επίθεση

«Ο Πούτιν μόλις εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας εισβολή της Ουκρανίας. Ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται επιδρομές. Αυτός είναι ένας πόλεμος επιθετικότητας. Η Ουκρανία θα υπερασπίσει τον εαυτό της και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και θα σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Δεν υπάρχει καθαρτήριο για εγκληματίες πολέμου: Πάνε κατευθείαν στην κόλαση»

Η επίθεση ξεκίνησε ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη, και παραμένει, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την έναρξη της επίθεσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη απευθύνθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καθαρτήριο για εγκληματίες πολέμου: Πάνε κατευθείαν στην κόλαση, πρέσβη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε απευθυνθεί λίγο νωρίτερα απευθείας στον Πούτιν, καλώντας τον να μην διατάξει «τα στρατεύματα (της Ρωσίας) να επιτεθούν στην Ουκρανία» και να «δώσει ευκαιρία στην ειρήνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ