ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Ουκρανική κρίση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκαλώντας εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Johanna Geron/Pool Photo via AP

Υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας συγκαλείται εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, στις 21.00 ώρα Ελλάδος Σύνοδος Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε ήδη με μία πρώτη δέσμη κυρώσεων στην παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και καλείται να συντονίσει τα επόμενα βήματά της υπό τον κίνδυνο ευρύτερης ρωσικής εισβολής στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις Βρυξέλλες για να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Ουκρανία και τη Ρωσία» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη σχετική επιστολή πρόσκλησης προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», ο Σαρλ Μισέλ τούς ευχαριστεί «για την ενότητα που έχουν επιδείξει τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μέσω της άμεσης υιοθέτησης, σήμερα, της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο».

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Παράλληλα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

«Είναι καίριας σημασίας να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική προσέγγιση και τις ενέργειές μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι βασικά πεδία της Συνόδου είναι «οι τελευταίες εξελίξεις, πώς θα προστατεύσει η ΕΕ τη διεθνή τάξη, πώς θα θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία καθιστώντας την υπόλογη για τις ενέργειές της και πώς θα υποστηριχθούν περαιτέρω η Ουκρανία και ο λαός της».

Ζελένσκι: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, έχοντας κηρύξει τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει από το Κίεβο ότι «το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αποφασίζεται τώρα, εδώ», ενώ Πολωνία και Λιθουανία ζητούν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Αυτή είναι μία ακόμη πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της. Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Κίεβο με τους προέδρους Πολωνίας και Λιθουανίας, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ενώ υπενθύμισε πως έχει προτείνει κατ' επανάληψη να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης.

Πολωνία και Λιθουανία ζητούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Κ) με τους προέδρους Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Α) και Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα (Δ) μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης

Σε κοινή διακήρυξη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Πολωνία και η Λιθουανία θα την υποστηρίξουν σε αυτό τον σκοπό.

«Τονίζουμε πως, δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας, η Ουκρανία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και η Λιθουανία και η Πολωνία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επίτευξη αυτού του σκοπού» αναφέρεται στην τριμερή διακήρυξη που υπεγράφη στο Κίεβο.

Η κοινή διακήρυξη ζητεί από τη διεθνή κοινότητα την «ταχύτατη εισαγωγή» «ισχυρών» κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία. Ως προς τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει πως η διαδικασία πιστοποίησής του «παγώνει» εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας.

Φον ντερ Λάιεν: Απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Johanna Geron, Pool Photo via AP

Για «περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Η «ιδιαίτερη» και «μοναδική» σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

Σημείωσε ότι « αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» σημείωσε.

Θα «απεξαρτηθούμε» από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για την ενέργεια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να βγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής αερίου».

«Συμμεριζόμαστε επίσης την κατανόηση ότι, ναι, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά τα συστήματα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική πηγή ενέργειας. Με τον καιρό, θέλουμε να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για εμάς, το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ