ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit θα κοστίσει στους Βρετανούς την απώλεια του μισθού ενός μήνα έως το 2020

Το Brexit θα κοστίσει στους Βρετανούς την απώλεια του μισθού ενός μήνα έως το 2020

Η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα κοστίσει στους Βρετανούς την απώλεια του μισθού ενός μήνα έως το 2020, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, να προειδοποιεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση των 28, θα ήταν λάθος και κακή απόφαση .

"Κάναμε μια σειρά από υπολογισμούς και συμπεράναμε ότι το Brexit είναι ένας φόρος. Ισοδυναμεί χονδρικά με την απώλεια αποδοχών ενός μήνα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών και τότε αυτό συνεχίζεται και εδώ υπάρχει μια συνεχής απώλεια", δήλωσε ο Γκουρία σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν θα αποσπάσει καλύτερη συμφωνία για την οικονομία της εκτός της Ε.Ε. από ότι εντός αυτής, ενώ όπως είπε, αυτοί που κάνουν εκστρατεία υπέρ του "όχι" ενδίδουν σε ευσεβείς πόθους ενόψει του δημοψηφίσματος.

"Δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία βάσει της οποίας μπορείτε να προχωρείτε καλύτερα μόνοι σας, από το να προχωρείτε μαζί με τους Ευρωπαίους", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και πρόσθεσε:

"Η όλη ιδέα εδώ είναι ότι κάνουμε τις συγκρίσεις, τις προσομοιώσεις, τους υπολογισμούς μέσω διαφόρων τρόπων σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα συμβεί. Στο τέλος συμπεραίνουμε και λέμε, γιατί χάνουμε τόσο πολύ χρόνο, τόση μεγάλη προσπάθεια και τόση ευφυΐα προσπαθώντας να βρούμε τρόπους για να αντισταθμίσουμε μια κακή απόφαση, όπου δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ληφθεί η κακή απόφαση".

"Σε σύγκριση με το βασικό σενάριο όπου (οι Βρετανοί) θα είχαν (τα χρήματα αυτά) στην τσέπη τους, έτοιμοι να τα δαπανήσουν, δεν θα τα έχουν, συνεπώς αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας φόρος", υπογράμμισε ο Γκουρία.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει ότι η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα προκαλέσει ένα "βίαιο οικονομικό σοκ" στη Βρετανία και θα αφαιρεί από κάθε νοικοκυριό στη χώρα περίπου 4.300 στερλίνες ετησίως (5.400 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ