ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μόνοι μας

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μόνοι μας
Νέο διάγγελμα προς τους πολίτες από τον Ουκρανό πρόεδρο (Aaron Chown/Pool Photo via AP)

Εν μέσω σφυροκοπήματος για δεύτερη ημέρα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους δυτικούς συμμάχους το πρωί της Παρασκευής να βοηθήσουν την Ουκρανία και να σταματήσουν τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας.

«Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το πρωί της Παρασκεύης.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο.

«Πείστηκε η Ρωσία από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», συμπλήρωσε.

Μιλώντας και στα ουκρανικά και στα ρωσικά ο Ζελένσκι απηύθυνε εκκλήσεις στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός.

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», είπε.

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας».

Πρόσθεσε ότι μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις «θα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας μέχρι τότε».

Μόλις χθες το βράδυ, είχε προειδοποιήσει για την εντεινόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα. Είπε ότι δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και ότι ήξερε ότι ήταν ο νούμερο ένα στόχος της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε πολλαπλές αναφορές για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, λέγοντας πως τα πλήγματα ξεκίνησαν στις 4 το πρωί τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις από το να προελάσουν περεταίρω.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πλήγματα στόχευαν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους.

Όπως είπε, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του και χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες».

Σημείωσε ακόμα, ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο: «Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο».

Κάλεσε τέλος, τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ